« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ООН: ”Ислямска държава” се прегрупира

"Ислямска държава" претърпя поражение на бойните полета и се лиши от 90 процента от финансовите си източници, но остава сериозна заплаха. Това се казва в нов доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, публикуван на сайта на световната организация и цитиран от БТА. Лидерът на ООН призовава страните да поддържат бдителност в борбата с тероризма и предупреждава за потенциалното сливане на "Ислямска държава" и терористичната мрежа Ал Кайда в някои региони. Той отбелязва, че през последните шест месеца терористите "понесоха стратегически поражения в Ирак, Сирия и южната част на Филипините", в резултат на което бяха "принудени да изостави своите опорни пунктове в градските райони и да се адаптират към променените обстоятелства". Според Гутериш "Ислямска държава" "продължава да залага на външни терористични актове", отказвайки се от "намерението за завладяване и задържане на територии". "Към днешния ден в организационно отношение организацията представлява глобална мрежа с плоска йерархия и отслабен оперативен контрол над филиалите си. Държавите членки на ООН подчертаха, че готовността на някои членове на мрежата на "Ислямска държава" и на Ал Кайда да поддържат взаимно операциите си продължава да предизвиква загриженост, а потенциалното сливане на двете мрежи, поне в някои райони, представлява нова опасност", предупреждава генералният секретар. Той изказва предположение, че отказът на терористите от завземане на нови територии, а също и засиленият от страните граничен контрол, ще доведе до "намаляване на притока на новобранци и ще ограничи придвижването на чуждестранни бойци" между държавите. Според него терористи вече практически не отиват в Ирак и Сирия, а освен това държавите "отбелязват само единични случаи на вербуване на нови бойци. Гутериш смята, че занапред групировката "ще залага на по-компактни и по-мотивирани групи, готови да воюват или да извършват терористични атаки". Той констатира също "разпада на създадената от ядрото на терористите глобална пропагандна машина", и "понижаването на качеството на нейните материали", както и на редовността и мащаба на разпространението им. Въпреки това, отбелязва той, членовете на групировката продължават "умело да използват" социалните мрежи, защитени средства за комуникация и други съвременни технологии, "за да поддържат връзка, да координират действията и сътрудничеството си при извършване на терористични актове". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 277
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 340
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 254
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 327
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 283
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.