Тръмп даде на Путин кюрдите в Северна Сирия

Правителствените войски на Башар Асад, заедно с руски военни части навлизат в северната част на Сирия, контролирана досега от кюрдските отряди за самоотбрана и намиращи се под защитата на САЩ. Повечето наблюдатели свързват това с предстоящата среща между американския и руския президент на 16 юли. В момента текат интензивни преговори между най-големите страни в сирийския конфликт. Башар Асад потвърди това, като каза преди време в едно свое интервю, че е готов да преговаря с всеки и да изслуша всяко конструктивно предложение. Тези думи бяха предназначени на първо място за кюрдите на север. Но постигането на каквато и да е договореност в Сирия днес не е възможна без участието и под егидата на двете основни военни сили в региона - Русия и САЩ. След разгрома на "Ислямска държава", явно времето на противопоставянето между Москва и Вашингтон, поне в Сирия е изтекло. Само така би могло да се обясни промененото отношение на кюрдите към Асад и намерението им да подпишат примирие с Дамаск. Това стана след посещение на приближени до Асад военни в намиращия се под кюрдски контрол сирийски град Камиш в провинция Хасакия. Малко по-късно правителствените медии в Дамаск оповестиха, че кюрдите са приели условията на Асад и ще допуснат в района сирийски правителствени части и руски военни. Договорено е още спускането на кюрдските знамена в северните територии и замяната им със сирийски. Според турския експерт Керъм Йълдъръм всичко това е резултат от очакваната среща на Тръмп и Путин и изпълнение на предварителни договорки между двамата президенти. "Тръмп дава на Путин северните територии на Сирия, контролирани от кюрдите. Асад не би се решил да ги завоюва с оръжие, защото това би предизвикало намесата на Турция, а Дамаск няма сила да воюва с турската армия. Сега виждаме, че правителствените части и руските военни влизат в тези територии, но кюрдите не предават цялата власт, а само позволяват това да се случи. Заради присъствието на руски военни операциите на Турция в региона ще бъдат силно затруднени", казва експертът. Той прогнозира, че случващото се може да влоши турско-руските отношения, още повече, че Путин не е информирал Ердоган за споразумението си със САЩ. Защото не е ясно какво ще даде Путин на Тръмп в Сирия в отговор на "подаряването" на северните провинции. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 101
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 105
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 93
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 132
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 92
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.