« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

"Зиг хайл!" отново се чува в Германия

Полицията в източногерманския град Хале е започнала поне 10 разследвания след като вчера на демонстрация в града участниците използваха нацистки символи и лозунги, предаде ДПА, на която се позова БТА. Органите на реда съобщиха, че разследват и случаи, в които демонстранти са нападали полицаи, наплювали са ги и са се сбивали с тях. В протеста се включиха около 450 души. Той беше част от поредица демонстрации из цяла Източна Германия след неотдавнашните събития в Кемниц и Кьотен, при които германци починаха след сбивания с участието на мигранти. Вече се разследва използването на символи на забранени организации, отправяне на нацистки поздрави и възгласи "Зиг хайл!" ("Да живее победата!"), които са били скандирани от нацистите. Властите съобщиха, че много от демонстрантите са изглеждали пияни, но не може да се каже със сигурност дали всички участници на демонстрацията в Хале са били крайнодесни. На контрадемонстрация се събраха едва 80-100 души и тяхната проява е преминала мирно. Германското правителство заяви вчера, че е "ужасено" от нацистките лозунги, скандирани на демонстрация на протест ден по рано в Кьотен, предаде Франс прес. "В края на деня вчера в Кьотен, видеоклип показа демонстранти, скандиращи открито нацонал-социалистически лозунги, които ни тревожат и ни ужасяват", обяви говорителят на канцлерката Ангела Меркел Щефен Зайберт на редовен брифинг. Около 2500 души се събраха в Кьотен след смъртта на 22-годишен германец при сбиване с двама афганистанци, които са арестувани. Според първоначалните резултати от разследването жертвата е страдала от сърдечно заболяване и е починала от сърдечен арест, а не от получените удари. Властите в Саксония Анхалт (в която провинция се намира Кьотен) потвърдиха днес чрез министъра на правосъдието в провинцията Ане-Мари Кединг, че не разполагат с "никакъв елемент", показващ, че смъртният случай е бил провокиран от удари. Министър Кединг уточни, че за единия от двамата афганистанци има заповед експулсиране. В често напрегната атмосфера участниците в демонстрацията преди две вечери скандираха: "Съпротива! Съпротива!", за да осъдят чужденците, търсещи убежище, отговорни, според тях, за ръст в престъпността. Някои от демонстрантите дори призоваваха вчера: "Национал-социализъм сега, сега, сега!", което ще бъде разследвано отделно. Повечето протестни шествия бяха срещу мигрантите, чиито брой в Германия драматично нарасна от 2015 г. досега при правителствената политика на отворени врати за хора, бягащи от военни зони и други райони, засегнати от конфликти. Във ФРГ обаче се засилва загрижeността, че антиимигрантското движение става хранителна среда за неонацистки чувства. Членове на десни организации масово се включиха в проявите в Хале, Кьотен, Кемниц. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 190
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 218
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 176
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 217
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 189
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.