Райънеър пак отменя полети - този път 150

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Райънеър обяви днес, че ще отмени 150 полета заради стачките на кабинния персонал, планирани за петък (28 септември) в редица европейски страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Компанията намали бройката на отменените полети, след като вчера съобщи, че ще анулира 190 полета. В комюнике компанията от Дъблин посочи, че ще анулира 6 процента от полетите заради стачката на стюардите и стюардесите в Белгия, Италия, Холандия, Португалия и Испания. Ирландският авиопревозвач обясни, че мнозинството от служителите й ще работят нормално, което ще й позволи да осигури над 92 процента от 2400-те полета, предвидени за петък. Вчера "Райънеър" прогнозира анулирането на 190 полета, като щяха да бъдат засегнати 30 000 клиенти. Германският синдикат Ферди (Verdi), който представлява около 1000 членове на кабинния персонал на Райънеър, обяви, че в петък в Берлин и Франкфурт в авиокомпанията ще има демонстрации заради заплащането и условията на труд, съобщи Ройтерс. Дискусиите дали да има стачка на кабинния персонал на Райънеър в Германия продължават, като резултатите ще бъдат обявени утре вечер. Всички засегнати клиенти са получили имейли или текстови съобщения вчера за отменените полети и опциите, които имат, допълниха от "Райънеър". Според профсъюзите петъчната 24-часова стачка ще бъде най-голямата в историята на ирландския авиопревозвач. Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен призова днес авиокомпанията да спазва европейските закони. Спазването на европейското законодателство не е нещо, за което трудещите се трябва да преговарят, нито пък нещо, което се прави различно в отделните страни, предупреди тя след среща днес с ръководителя на авиокомпанията Майкъл О'Лиъри по негово искане. Стюардите и стюардесите на "Райънеър" настояват за по-високи заплати и прекратяване на практиката много от тях да работят като временни работници, без да се ползват от привилегиите за постоянните служители. Друго условие, от което не са доволни служителите на авиокомпанията, е това, че са наемани според ирландското законодателство, а всъщност са базирани в други страни. Според персонала това създава огромна несигурност и блокира достъпа им до държавни социални помощи в техните страни. Миналия месец пилотите на "Райънеър" в Европа стачкуваха координирано 24 часа с искания за по-добро заплащане и условия на труд, като предизвикаха транспортен хаос в разгара на лятото. През юли стачки на пилоти и стюарди засегнаха 600 полета в Белгия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, от което пострадаха 100 000 пътници. Тази седмица Райънеър подписа споразумения с профсъюзи на кабинния персонал в Италия за договори според италианското законодателство. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 168
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 140
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 150
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 150
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 138
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.