Райънеър пак отменя полети - този път 150

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Райънеър обяви днес, че ще отмени 150 полета заради стачките на кабинния персонал, планирани за петък (28 септември) в редица европейски страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Компанията намали бройката на отменените полети, след като вчера съобщи, че ще анулира 190 полета. В комюнике компанията от Дъблин посочи, че ще анулира 6 процента от полетите заради стачката на стюардите и стюардесите в Белгия, Италия, Холандия, Португалия и Испания. Ирландският авиопревозвач обясни, че мнозинството от служителите й ще работят нормално, което ще й позволи да осигури над 92 процента от 2400-те полета, предвидени за петък. Вчера "Райънеър" прогнозира анулирането на 190 полета, като щяха да бъдат засегнати 30 000 клиенти. Германският синдикат Ферди (Verdi), който представлява около 1000 членове на кабинния персонал на Райънеър, обяви, че в петък в Берлин и Франкфурт в авиокомпанията ще има демонстрации заради заплащането и условията на труд, съобщи Ройтерс. Дискусиите дали да има стачка на кабинния персонал на Райънеър в Германия продължават, като резултатите ще бъдат обявени утре вечер. Всички засегнати клиенти са получили имейли или текстови съобщения вчера за отменените полети и опциите, които имат, допълниха от "Райънеър". Според профсъюзите петъчната 24-часова стачка ще бъде най-голямата в историята на ирландския авиопревозвач. Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен призова днес авиокомпанията да спазва европейските закони. Спазването на европейското законодателство не е нещо, за което трудещите се трябва да преговарят, нито пък нещо, което се прави различно в отделните страни, предупреди тя след среща днес с ръководителя на авиокомпанията Майкъл О'Лиъри по негово искане. Стюардите и стюардесите на "Райънеър" настояват за по-високи заплати и прекратяване на практиката много от тях да работят като временни работници, без да се ползват от привилегиите за постоянните служители. Друго условие, от което не са доволни служителите на авиокомпанията, е това, че са наемани според ирландското законодателство, а всъщност са базирани в други страни. Според персонала това създава огромна несигурност и блокира достъпа им до държавни социални помощи в техните страни. Миналия месец пилотите на "Райънеър" в Европа стачкуваха координирано 24 часа с искания за по-добро заплащане и условия на труд, като предизвикаха транспортен хаос в разгара на лятото. През юли стачки на пилоти и стюарди засегнаха 600 полета в Белгия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, от което пострадаха 100 000 пътници. Тази седмица Райънеър подписа споразумения с профсъюзи на кабинния персонал в Италия за договори според италианското законодателство. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 34
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 51
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 54
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 35
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 59
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.