Райънеър пак отменя полети - този път 150

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Райънеър обяви днес, че ще отмени 150 полета заради стачките на кабинния персонал, планирани за петък (28 септември) в редица европейски страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Компанията намали бройката на отменените полети, след като вчера съобщи, че ще анулира 190 полета. В комюнике компанията от Дъблин посочи, че ще анулира 6 процента от полетите заради стачката на стюардите и стюардесите в Белгия, Италия, Холандия, Португалия и Испания. Ирландският авиопревозвач обясни, че мнозинството от служителите й ще работят нормално, което ще й позволи да осигури над 92 процента от 2400-те полета, предвидени за петък. Вчера "Райънеър" прогнозира анулирането на 190 полета, като щяха да бъдат засегнати 30 000 клиенти. Германският синдикат Ферди (Verdi), който представлява около 1000 членове на кабинния персонал на Райънеър, обяви, че в петък в Берлин и Франкфурт в авиокомпанията ще има демонстрации заради заплащането и условията на труд, съобщи Ройтерс. Дискусиите дали да има стачка на кабинния персонал на Райънеър в Германия продължават, като резултатите ще бъдат обявени утре вечер. Всички засегнати клиенти са получили имейли или текстови съобщения вчера за отменените полети и опциите, които имат, допълниха от "Райънеър". Според профсъюзите петъчната 24-часова стачка ще бъде най-голямата в историята на ирландския авиопревозвач. Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен призова днес авиокомпанията да спазва европейските закони. Спазването на европейското законодателство не е нещо, за което трудещите се трябва да преговарят, нито пък нещо, което се прави различно в отделните страни, предупреди тя след среща днес с ръководителя на авиокомпанията Майкъл О'Лиъри по негово искане. Стюардите и стюардесите на "Райънеър" настояват за по-високи заплати и прекратяване на практиката много от тях да работят като временни работници, без да се ползват от привилегиите за постоянните служители. Друго условие, от което не са доволни служителите на авиокомпанията, е това, че са наемани според ирландското законодателство, а всъщност са базирани в други страни. Според персонала това създава огромна несигурност и блокира достъпа им до държавни социални помощи в техните страни. Миналия месец пилотите на "Райънеър" в Европа стачкуваха координирано 24 часа с искания за по-добро заплащане и условия на труд, като предизвикаха транспортен хаос в разгара на лятото. През юли стачки на пилоти и стюарди засегнаха 600 полета в Белгия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, от което пострадаха 100 000 пътници. Тази седмица Райънеър подписа споразумения с профсъюзи на кабинния персонал в Италия за договори според италианското законодателство. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 71
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.