Обсъждат варианти за нови часови зони в Европа

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Изборът на всяка държава членка на ЕС, дали да остане на лятно, или зимно часово време трябва да стане хармонизирано с нейните съседи, за да не се прекъснат икономически, транспортни и други връзки между тях. Затова ЕК разглежда няколко десетки варианта за групирането на страните. Един от тях е България, Румъния и Гърция да са в една зона, от Сърбия до Германия, Швейцария и Италия - в друга, а от Франция и Холандия до Португалия - в трета. Друг вариант е от нас до Великобритания всички държави да са в една зона, а само Англия и Португалия да са в отделна. Все още повечето от държавите в Европа не са решили дали искат да се прекрати смяната на времето и към кое да се премине. Според тях трябва по-голям обществен дебат и повече време за вземане на тези решения. В момента срокът е до април 2019 г. В България се проведе анкета, която приключва днес. До сряда вечерта в нея са взели участие около 12 хил. души, каза Станков. Резултатите ще станат ясни до дни, но това е само началото на дебатите. Мнения се искат и от отделните министерства - образователното например предпочита зимното часово време, тъй като това щяло да е по-удачно за учебния процес. Становището на енергийното министерство е, че ефекта от смяната на времето вече го няма. Той е достигнал своя пик през 2007 г., когато 14% от енергията е била за домашно осветление на гражданите. Към момента този дял е едва 1,44%. Това означава, че спестяваме само 24 хил. мегаватчаса, което стига за работата на един блок за 24 часа. Станков обясни, че ако преминем към лятно часово време, в по-активната част от деня за хората ще е светло. Тогава на 22 декември ще се съмва около 9 ч, а слънцето ще залязва към 18 ч. Ако изберем зимното време, на 21 юни, в началото на лятото, светлата част на деня ще е между 5 ч сутринта и 20 ч вечерта. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 71
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.