Рейтингът на Путин спадна до 4-годишен минимум

Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин в страната е спаднало на 66% - до четиригодишен минимум, информира "Комерсант", като цитира данни от проучване на социологическия център "Левада". 33 на сто от запитаните не одобряват работата на държавния глава, а 1% нямат мнение, предаде БТА. Това е най-ниският показател от 2013 година, когато положително мнение за дейността на Путин имаха 64 на сто от хората в Русия. Същевременно сегашният му рейтинг е с 22 на сто по-нисък от одобрението за президента през 2014 година, когато Крим бе присъединен към федерацията, напомня вестникът анексията на украинския полуостров от Москва. Рейтингът на Путин "се стабилизира след продължителен спад", защото се е изчерпал "ефектът на възмущението от пенсионната реформа" в Русия, вдигнала с 5 години възрастта за пенсия, смята политологът Владимир Слатинов. Според експерта обаче рейтингът на президента вече не е "тефлонов", сиреч напълно имунизиран срещу всякакви негативи". "Значи спадът може да продължи, ако се случат поредните шокови за населението (на Русия) събития или решения", прогнозира той. Владимир Путин впрочем остава ръководителят с най-голям процент одобрение сред жителите на Русия. Най-нисък рейтинг има премиерът Дмитрий Медведев - 34 на сто, 64% от гражданите не одобряват дейността му. Участниците в анкети обаче са доволни от дейността на губернаторите - одобрението за тях през октомври е 58 на сто срещу 40 на сто неодобрение. "Пълномощията им са малко, те могат да бъдат свалени всеки момент, пари няма, а те самите са по-близо (до хората), отколкото федералните власти, и затова са винаги на показ", обяснява експертът Слатинов. Държавната дума обаче не може да се похвали с доверие сред хората в Русия - одобряват я само 36 на сто срещу 62% неодобрение. По данни на центъра "Левада" подкрепата за руския парламент в страната не е надхвърляла 50 на сто от 2015 година насам, добавя "Комерсант". / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 172
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 144
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 154
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 154
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 142
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.