Рейтингът на Путин спадна до 4-годишен минимум

Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин в страната е спаднало на 66% - до четиригодишен минимум, информира "Комерсант", като цитира данни от проучване на социологическия център "Левада". 33 на сто от запитаните не одобряват работата на държавния глава, а 1% нямат мнение, предаде БТА. Това е най-ниският показател от 2013 година, когато положително мнение за дейността на Путин имаха 64 на сто от хората в Русия. Същевременно сегашният му рейтинг е с 22 на сто по-нисък от одобрението за президента през 2014 година, когато Крим бе присъединен към федерацията, напомня вестникът анексията на украинския полуостров от Москва. Рейтингът на Путин "се стабилизира след продължителен спад", защото се е изчерпал "ефектът на възмущението от пенсионната реформа" в Русия, вдигнала с 5 години възрастта за пенсия, смята политологът Владимир Слатинов. Според експерта обаче рейтингът на президента вече не е "тефлонов", сиреч напълно имунизиран срещу всякакви негативи". "Значи спадът може да продължи, ако се случат поредните шокови за населението (на Русия) събития или решения", прогнозира той. Владимир Путин впрочем остава ръководителят с най-голям процент одобрение сред жителите на Русия. Най-нисък рейтинг има премиерът Дмитрий Медведев - 34 на сто, 64% от гражданите не одобряват дейността му. Участниците в анкети обаче са доволни от дейността на губернаторите - одобрението за тях през октомври е 58 на сто срещу 40 на сто неодобрение. "Пълномощията им са малко, те могат да бъдат свалени всеки момент, пари няма, а те самите са по-близо (до хората), отколкото федералните власти, и затова са винаги на показ", обяснява експертът Слатинов. Държавната дума обаче не може да се похвали с доверие сред хората в Русия - одобряват я само 36 на сто срещу 62% неодобрение. По данни на центъра "Левада" подкрепата за руския парламент в страната не е надхвърляла 50 на сто от 2015 година насам, добавя "Комерсант". / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 40
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.

Без синя зона в празничните дни до 6 май, активират зелената на 2 май

  • 25 Апр 2019
  • 53
Община Бургас уведомява своите жители и гости, че паркирането в синя зона ще е безплатно в дните от 26 до 29 април, както и през празничните 1 и 6 май.

Специални мерки за сигурност ще има за празниците

  • 25 Апр 2019
  • 46
МВР и Пътната агенция предвиждат специални мерки за сигурност за празниците. Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътища в страната. Униформените ще проверяват водачите за алкохол, наркотици и превишена скорост.

"Фейсбук" очаква глоба между $3 и 5 млрд.

  • 25 Апр 2019
  • 34
"Фейсбук" (Facebook) очаква глоба в размер на най-малко 3 милиарда долара в САЩ заради скандалите с управлението на лични данни на потребители на социалната мрежа, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Световноизвестният струнен квартет BOND изнася концерт в Бургас

  • 24 Апр 2019
  • 108
Най-успешният струнен квартет за всички времена BOND ще изнесе концерт в Летния театър в Бургас по случай 20-годишния си юбилей на сцената.