« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Русия се кани да отвори отново военни бази в Куба

Русия рестартира съветската ера, като пуска сигнали за откриване на разузнавателна база в Куба, а експертите смятат, че така ще се увеличат възможностите й да наблюдава САЩ, пише "Дейли стар". На Запад се появиха опасения, за руски отговор, след като САЩ обявиха, че се изтеглят от договора за ядрените оръжия (INF), сключен по времето на Студената война. САЩ твърдят, че Русия нарушава споразумението. Базираният във Вашингтон институт за изследвания и анализи - Фондация "Джеймстаун", основан през 1984 г., смята, че отварянето на разузнавателна база в Куба "би дублирало, вместо да увеличи значително руските способности за наблюдение на американската активност на Карибите". Институтът бе създаден, за да подпомага хората, дезертирали от СССР, припомня изданието. Но мозъчният тръст предупреждава: "Ако лидерът на Кремъл реши да създаде допълнителни бази в Куба, както предполагат някои руски коментатори, това ще бъде съвсем различен въпрос - особено ако успее да постигне тази цел". Кубинският президент Мигел Диаз-Канел (на снимката) се срещна неотдавна с Владимир Путин в Москва и заяви, че иска да даде "нов импулс" на двустранните отношения. Двамата държавни глави обсъдиха теми, като здравеопазване и туризъм но също така и военното сътрудничество. Спекулира се, и в Русия, и на Запад също, че Москва скоро ще отвори разузнавателната база в Лурд, който затвори преди 16 години и вероятно ще отвори допълнителни бази и на острова, отбелязаха от Института "Джеймстаун". Базата в Лурд, недалеч от Хавана, (съоръжение SIGINT), беше най-голямото по рода си съоръжение за шпионаж, експлоатирано от руската служба за външно разузнаване извън Русия. Базата обхващаше територия от 73 км². Строителството й започна през юли 1962 г. и бе затворена през август 2002 г. Наскоро вицепремиерът Юрий Борисов, който ръководи руския военно-промишлен комплекс и военно-технически отношения с чужди държави, посети Куба. На срещите му там бяха постигнати договорености на стойност над 265 млн. долара само във военната сфера, както писа "Независимая газета". Руският военен експерт лейтенант Александър Овчинков, служил в Куба през 80-те години, заяви, че "задълбочаването на сътрудничеството между Москва и Хавана е напълно очаквано". Особено, след като президентът Доналд Тръмп заплаши да напусне договора за ядрените оръжия, добави експертът. Но Овчинков подчерта, че Кремъл може да не разполага с достатъчно ресурси да развива "големи военни бази в Куба". Всичко това напомня за кубинската ракетна криза от 1962 г., когато СССР се опита да изпрати ядрени ракети в Куба, която е само на 780 километра от континенталната част на САЩ. Тази криза се смята за една от най-големите от Студената война и през която двете суперсили бяха на ръба на ядрената война, припомня "Дейли стар". https://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Kлиниката по детска онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации

  • 16 Апр 2024
  • 81
Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.

Американците изплашени от трета световна война и мобилизация

  • 16 Апр 2024
  • 90
Американците  панически са използвали търсачката на Google и са търсели „Трета световна война“ и други свързани думи след атаката на Иран срещу Израел в събота вечер със стотици ракети и дронове. Според данни от търсенията им в Гугъл за „Трета световна война“ са се увеличили в цялата страна, достигайки петгодишен връх.

Националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо"

  • 16 Апр 2024
  • 124
Главна дирекция „Национална полиция" ще обяви началото на националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо".Като част от инициативата нарушителите на Закона за движението по пътищата вече ще получават лични писма от близките на загинали.

Без тол камери за контрол на скоростта и това лято

  • 16 Апр 2024
  • 129
Най-наситеният откъм трафик и инциденти летен период и през тази година ще премине, без всички шофьори по основните пътища да бъдат подлагани на задължителен контрол на скоростта. Това се разбира от отговори на Агенция "Пътна инфраструктура" за това има ли готовност тол камерите да започнат да измерват средната скорост на автомобилите.

ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ВОДОЛЕЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА В КВ. „ВЕТРЕН“ РАБОТИ ЦЕЛОДНЕВНО

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в кв. „Ветрен“ работи целодневно