150 държави приеха Глобалния пакт за миграция, ние - не

Представители на 150 държави взеха участие в конференция на ООН в Мароко, град Маракеш, съобщи Агенция "Франс прес". В Те са приели Глобалния пакт за миграцията, въпреки отказа на някои държави, сред които България, да се присъединят към него. Пред участниците изнесе реч генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той обясни някои от "поредицата митове", които се изписаха и изговориха около пакта. Гутериш бе категоричен, че Глобалния пакт няма да налага миграционни политики на държавите, които са го подписали. Текстът на документа бе съгласуван през юли 2018 година след 18 месеца на преговори и размяна на мнения. Необвързващ, текстът формулира принципи, като защита на човешките права, на правата на децата, признаване на националния суверенитет, и изброява предложения за подпомагане на страните да се изправят пред миграциите. Сред предложенията влизат обмен на информации и на опит, интеграция на мигрантите. Той забранява произволните задържания и разрешава арестите като крайна мярка. България, Италия, Австрия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Швейцария, Австралия, Израел и Доминиканската република решиха да не отидат в Маракеш. САЩ ще изтеглиха от изготвянето на пакта с аргумента, че той съдържа разпоредби, които противоречат на имиграционната политика на Доналд Тръмп. Въпреки тези откази от присъствие, специалният представител на ООН за миграциите Луиз Арбур каза, че е уверена в бъдещето на текста, който ще бъде обект на финална резолюция на ООН на 19 декември в Ню Йорк. Чили се оттегли от процеса по пакта последна, след като одобри текста на 13 юли в Ню Йорк. Седем страни пък поискаха повече вътрешни консултации. Документът "се превърна от пакт, който целеше необходим международен диалог, в пакт, който отразява някои международни стандарти, които не са приложими в рамките на чилийската миграционна политика", обясни заместник-министърът на вътрешните работи Родриго Убиля. "Ето защо правителството на консерватора Себастиан Пинера реши да не участва в конференцията днес и утре в Маракеш, за да заяви ясно обективните различия, които има с пакта", каза той. Някои неясноти и двусмислици в текста представляват "нещо като усмирителна риза по отношение на онова, което всяка страна може след това да направи по един суверенен начин", допълват чилийските власти. През март с идването си на власт Пинера приложи серия от мерки, за да въведе ред в притока на мигранти. В последните години около 155 000 хаитяни и 200 000 венецуелци влязоха в Чили. Правозащитници обаче намират пакта за недостатъчен, особено по въпроса за достъпа на мигранти до хуманитарната помощ и до основните услуги, или по въпроса за правата на работещите мигранти. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 118
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 98
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 107
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 106
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 99
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.