« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

16 щата заведоха дело срещу Тръмп заради извънредното положение

Коалиция от 16 американски щата начело с Калифорния внесе съдебен иск срещу обявяването на национално извънредно положение от президента Доналд Тръмп с цел набавяне на средства за изграждане на стена по границата с Мексико. Президентът на САЩ обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да си набави средства за построяване на обещаната от него стена по границата с Мексико с цел спиране на нелегалната имиграция. Вчера главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава конституцията на САЩ, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. "Президентът Тръмп се отнася към върховенството на закона с пълно презрение", отбеляза Бесера. Той обяви, че "днес, в Деня на президентите (в САЩ), ние завеждаме дело срещу президента Тръмп, за да блокираме злоупотребата с президентските правомощия от негова страна". Съдебният иск бе внесен в Окръжния съд на Северна Калифорния. Главните прокурори на още 15 американски щата се присъединиха към жалбата - Вирджиния, Делауер, Илинойс, Колорадо, Кънектикът, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Хавай. По-рано законодателният орган прие компромисен бюджет, за да избегне ново блокиране на федералната администрация. Конгресът отпусна близо $1,4 млрд. за погранична стена, а извънредното положение ще позволи на Тръмп да си набави още $6,7 млрд. Заместник-главният прокурор и заместник-министър на правосъдието на САЩ Род Розенстайн ще подаде оставка в средата на следващия месец, предадоха междувременно световните агенции, като се позоваха на американски медии. Новината бе потвърдена пред Асошиейтед прес от неназован служител на правосъдното министерство. Очаква се Белият дом да назначи заместник на Розенстайн тази седмица. Новината е очаквана след утвърждаването на Уилям Бар за нов главен прокурор и правосъден министър на САЩ. Розенстайн се озова в центъра на няколко скандала около администрацията на президента Доналд Тръмп. Той бе отговорен за назначаването на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Бившият изпълняващ длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб каза, че Розенстайн е бил толкова разтревожен от решението на Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми през май 2017 г., че е говорил за позоваване на 25-ата поправка в конституцията с цел отстраняване на президента. Розенстайн, който често става обект на гнева на Тръмп, отрече тези твърдения. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 88
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 95
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 96
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 86
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 114
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.