« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Съдът в Хага увеличи присъдата на Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на първия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА. Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е неадекватна с оглед на тежестта на престъпленията, в които е обвинен Караджич. Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на присъдата на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война (1992-1995 г.). Часове преди произнасянето на окончателната присъдата на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, в който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщава телевизията на Република Сръбска. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер - Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането. Никой от членовете на семейството на Радован Караджич няма да присъства днес на произнасянето на окончателната му присъда, съобщава електронното издание Сърбия данас. Дъщеря му Соня Караджич-Йовичевич, която е заместник-председателка на парламента на Република Сръбска, няма да се появи в съдебната зала. По-рано босненският сайт Кликс съобщи, че брат му Лука Караджич, който присъства на произнасянето на присъдата му преди две години, смята отново да отиде в Хага. Този път обаче той не успя да замине по здравословни причини и каза, че ще гледа процеса по телевизията в дома си в Белград. "Чух се с Радован преди два-три дни. Той се чувства добре, държи се и вярва, че справедливостта е постижима. Той познава най-добре делото си, знае, че е имало много лъжесвидетелства, и затова е оптимист", каза Лука Караджич, като добави, че брат му е убедил всички близки, че този процес ще завърши добре. На произнасянето на присъдата ще присъства посланикът на Босна и Херцеговина в Холандия Мирсада Чолакович. В съдебната зала има място за 99 души, от които 70 са ангажирани за представители на различни посолства. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Стартира специализирана полицейска операция на ГКПП

Действията се осъществяват от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите.

Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

  • 16 Апр 2024
  • 11
Илияна Йотова беше гост на откриването на обновеното емблематично за Алма матер място „Яйцето“

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ С ОТЛИЧИЯ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ ПО БИЗНЕС В НЮ ЙОРК

Български ученици се представиха отлично на едно от най-престижните състезания по бизнес за гимназисти от икономическите училища, което се проведе в Ню Йорк.

БЪДЕЩЕТО НА БИЗНЕСА И РАЗВИТИЕТО В РЕГИОНА НА ФОКУС В DIGITAL4BURGAS

  • 16 Апр 2024
  • 28
Конференцията "Digital4Burgas: Дигитални възможности за бизнеса" се завръща в Бургас за своето пето издание.

ОСТАВАТ 4 ДНИ ДО НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА ЛЕГО РОБОТИКА В СВЕТА - FIRST LEGO LEAGUE В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 34
След четири дни Бургас ще приеме близо 200 деца от цялата страна, за да участват в най-големия фестивал за Лего роботика в света – FIRST LEGO League Challenge.