САЩ повдигнаха обвинения срещу Джулиан Асанж

САЩ повдигна обвинения на Джулиан Асанж в "информационно пиратство", предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на министерството на правосъдието. Според американската прокуратура основателят на сайта "Уикилийкс" е заговорничил заедно с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. Асанж може да бъде осъден на до пет години затвор. От Вашингтон все още не са обявили ще искат ли екстрадицията му. Същевременно външният министър на Еквадор Хосе Валенсия заяви, че властите в Кито са взели решение да лишат основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж от еквадорското гражданство, което му предоставиха в края на 2017 година. По-рано днес Асанж беше арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон. Отношенията на Еквадор с Асанж се влошиха рязко след избирането през 2017 г. на президента Ленин Морено, който го описва като "камък в обувката ни" и заяви, че продължаващото му присъствие в посолството е неприемливо. Асанж и "Уикилийкс" са се намесили в еквадорските дела, а близки до Асанж хора, включително двама руски хакери, живеят в Еквадор, каза пред журналисти еквадорският министър на вътрешните работи Лино Мауро Тосканини Сегале. Той обвини Уикилийкс и руските хакери, че се опитват да дестабилизират еквадорското правителство, предаде Асошиейтед прес. Никой не е над закона, заяви пред британските депутати премиерът Тереза Мей по повод ареста на Асанж. "В Обединеното кралство никой не е над законите", подчерта Мей и похвали "големия професионализъм" на британските полицаи, задържали австралиеца по силата на заповед за арест, издадена от британското правосъдие през юни 2012 г. заради неявяване в съда, както и по силата на американско искане за екстрадиция. Междувременно Асандж напусна с белезници лондонския полицейски участък, в който беше изпратен след ареста, и беше откаран с полицейски микробус в Уестминстърския съд, пред който ще се яви по-късно днес. Докладчикът на ООН за извънсъдебните и произволни екзекуции Аниес Каламар каза, че експулсирайки Асанж от посолството си в Лондон, Еквадор го излага на реален риск от сериозни нарушения на неговите фундаментални права. Специалният докладчик на ООН за спазване правото на личен живот Джо Канатачи, който трябваше да се срещне с Асандж на 25 април, каза, че няма намерение да анулира посещението си и предвижда да го посети и да говори с него в полицейския участък или на всяко друго място, на което той би могъл да е задържан във Великобритания. В същото време Австралия изрази убеденост, че Джулиан Асанж ще бъде третиран по безпристрастен начин от Великобритания. "Консулски служители ще поискат да посетят Асанж на мястото, където е задържан", заяви външният министър Марис Пейн. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.