Стотици милиони ще струва на руската ВТБ ”българската измама” с Виваком

Става дума, че е извършена сделка, при която „ВТБ Капитал“ продава на самата себе си на силно занижени цени. Сделката дори бе обявена за успешна. Това съобщава руското издание infopressa.com. На 14 май 2019 година по време на открито заседание на съда в Лондон бяха оповестени сензационни разкрития. Техен източник бе г-жа Джойслин Бенет, в качеството си на свидетел. Г-жа Бенет е американска гражданка, която живее и работи в Швейцария. Тя е директор на компанията Leman Nominee Company Limited. Тази компания управлява голям брой фирми и тръстове, в това число и дъщерни компании на „ВТБ Капитал“. С показанията си Бенет потвърди опасенията на ищците – компаниите Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications Sarl, бенефициент на които е Дмитрий Косарев, че придобиването на Виваком е станало на незаконно организиран търг. Това те твърдят още от началото на процеса през 2016 година. Г-жа Бенет категорично е потвърдила фиктивния характер на „аукциона“, проведен от „ВТБ Капитал“. Което по същество доказва целта на аферата: да се продаде българския оператор, свързан със самата ВТБ, заедно с мениджърския екип на купувача - Viva Telecom (Luxembourg) S.A. на силно занижена цена с идеята моментално след това да се препродаде на стратегически инвеститор, но по пазарни цени. Г-жа Бенет разкрила също така, че българският бизнесмен Спас Русев, който придобил Виваком, не е имал пари за сделката и ги е получил от… „ВТБ Капитал“. Свидетелските показания на Бенет потвърждават всички досегашни съмнения, че сделката с Виваком е незаконна. Това означава пълен обрат в съдебния процес. Поради значимостта на разкритията, съдия Малдер е взела решение показанията да се направят на открито заседание, за да станат достояние на широката общественост. Припомняме, че българският оператор бе продаден през ноември 2015 г. за 330 млн евро. Реалната му цена обаче е много по-висока. Компанията Виваком бе купена от Спас Русев. Зад него в сделката обаче е стояла руската „ВТБ Капитал“. Ако делото се развие в посоката, която задават последните разкрития, то ВТБ ще се прости със стотици милиони. frognews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 26
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 53
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 63
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 55
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 76
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.