« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Лидери на бивши съветски страни подписаха 25 документа в Нурсултан

Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25 документа в края на срещата си в Нурсултан (до 2019 г. Астана), столицата на Казахстан, предаде ТАСС. Днешното заседание на лидерите - Висшия Евразийски икономически съвет (ВИЕС), е по случай 5-годишнината от създаването на организацията, чиито членки са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан. От 2015 година Молдова има статут на наблюдател в ЕАИС. Днес молдовският президент Игор Додон изрази увереност, че може хармонично да се интегрира в пазара на ЕАИС. На срещата бяха взети редица решения по отделни аспекти на Споразумението за обмен на информация за стоки и транспортни средства на международния превоз, преминаващи през митническите граници на ЕАИС и Китай; Споразумение за зона за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия. Освен това бяха внесени поправки в Договора за ЕАИС в частта за формирането на общ пазар на електроенергия и бяха дадени указания за стандартите за разпределение на вносните мита между бюджетите на петте държави. Ръководителите одобриха основни насоки на макроикономическата политика на страните от организацията за 2019-2020 година. Участниците в заседанието на днес решиха първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да стане почетен председател на ВИЕС. Това съобщи в Туитър неговият говорител Айдос Укибай, цитиран от ТАСС. Назарбаев се оттегли от президентския пост през март след близо три десетилетия на власт. По-рано днес и.д. президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи, че отчитайки историческия принос на Назарбаев в създаването на Евразийския икономически съюз, руският президент Владимир Путин е предложил да му присъдят званието почетен председател на ВИЕС. Среща на върха на ЕАИС се организира поне веднъж годишно. До момента е имало девет такива заседания. Първото бе на 8 май 2015 година в Москва. Тогава президентите на Русия, Беларус, Казахстан и Армения подписаха протокол за изменение в правоустановяващите документи на Евразийския икономически съюз във връзка с присъединяването на Киргизстан към организацията. Подписано бе и споразумение за свободна търговия между Съюза и Виетнам, взето бе решение да започнат преговори с Китай за сключване на споразумение за търговско и икономическо сътрудничество и други. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин приеха съвместно изявление за сътрудничество в изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс на Пътя на коприната, припомня ТАСС. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай

  • 19 Апр 2024
  • 60
Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност.

Контрабандни цигари, укрити във филтри за абсорбатори, откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

  • 19 Апр 2024
  • 55
Близо 220 000 къса (11 000 кутии) нелегални цигари задържаха митническите служители при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Народното събрание прие предложението на БСП за отлагане на либерализацията на ток за домакинствата

  • 19 Апр 2024
  • 61
Народното събрание прие на първо четене предложението на парламентарната група на „БСП за България“ за отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата.

БАБХ съветва: Купувайте козунаци през интернет платформи само от регистрирани търговци

  • 19 Апр 2024
  • 88
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци.

ОСТАВАТ БРОЕНИ ЧАСОВЕ ДО КОНЦЕРТА „БЪЛГАРИЯ ПЕЕ” В БУРГАС 2024

  • 19 Апр 2024
  • 98
Остават броени часове до големия концерт на 8-те хорови колектива от Бургас и поредна спирка на осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”.