« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Инженер с четири медицински патента направи уникално дарение на УМБАЛ Бургас

Инж. Кирил Малеев от Варна, който притежава четири патента за изобретения в сферата на медицината, направи уникално дарение на Второ отделение по обща хирургия в УМБАЛ Бургас. Той предостави напълно безвъзмездно екартьори - инструменти, които се използват за разширяване на операционното поле. Интересното в случая е, че те не са серийно производство, а са оригинални прототипи, изработени от самия него според спецификата на операционните маси в болницата. „Дарението е от голяма важност за нас, защото улеснява работата на хирурзите при операции на черен дроб и панкреас, които са с висока степен на сложност и в областта се извършват единствено в УМБАЛ Бургас”, каза началникът на Второ отделение по обща хирургия д-р Васил Керанов. Той и зам.-изпълнителният директор на лечебното заведение - д-р Светлозар Георгиев, приеха дарението, което малко по-късно бе монтирано при подготовка за предстояща интервенция. В последните 10 години инж. Малеев е дарил екартьори на отделенията по хирургия във всички ключови болници в страната. За сравнение - аналогичен компект инструменти на известна марка може да достигне цена от 25 000 евро. За дарителя обаче инвестираното време си заслужава, защото помага при спасяването на човешки животи. Преди изработката на инструментите, той винаги посещава болницата, общува с лекарите и създава най-подходящия прототип. „През 1989г. бях главен енергетик в голям завод, но пострадах в катастрофа, докато пътувах от Бургас за Варна. Прекарах два месеца на екстензия в Отделението по ортопедия на варненска болница и през цялото време мислех с какво мога да съм полезен на лекарите. Тогава започнах да се занимавам с иновации в сферата на медицината и да работя с отделения по хирургия, неврохиругия, кинезитерапия и много други”, каза инж. Малеев. Той сподели, че едно от нещата, които го мотивира да дарява ценните инструменти, е погледът на родителите, които очакват детето им да излезе от операционната с надеждата да чуят, че всичко е минало успешно.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 208
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 257
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 270
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 266
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 242
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение