Офталмолози от Бургас обучават свои колеги в национален проект за квалификация

Двама офталмолози от Бургас бяха избрани за обучители в национален проект, целящ да повиши практическата квалификация на младите лекари. Д-р Румен Мутавчиев, началник на Очно отделение на УМБАЛ Бургас и д-р Николай Иванов от „Очна болница“ – Бургас бяха лектори в семинара „Практически подходи в офталмологията“. Той се проведе през уикенда в Медицински университет – Варна и събра над 100 специализанти и млади специалисти по очни болести от Югоизточна и Североизточна България. Целта на обучението е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит на утвърдени офталмолози. Срещата бе открита от ръководителя на Катедрата по очни болести и зрителни науки в МУ Варна – проф. д-р Христина Групчева. Лектори бяха както преподаватели в университета, така и офталмолози от Варна и Бургас, известни с богатия си опит в клиничната практика. Темата на д-р Румен Мутавчиев бе свързана с факохирургията – най-новия метод за операция на катаракта (очно перде). Методът успешно се прилага в УМБАЛ Бургас и представлява премахване на пердето с ултразвукова енергия. Процедурата отстранява помътнялата човешка леща, която е причина за пердето и инжектира на мястото й изкуствена леща – вътреочен имплант. Това се извършва за по-малко от 15 минути, с капкова местна упойка, като пациентът е в съзнание, но не чувства болка. Процедурата се извършва с апаратура на високотехнологично ниво. „За да навлезете във факохирургията, е важно да имате учител и той да прецени стъпките, по които да напредвате. Трябва да познавате машината и да се „сраснете“ с нея. Както и да отделяте време да говорите с всеки пациент за неговите очаквания“, посъветва младите си колеги д-р Мутавчиев. УМБАЛ Бургас държи първенството по катарактални операции в региона, тук годишно се правят повече от 300. Презентацията на д-р Николай Иванов засегна въпроса как точно се изчисляват изкуствените лещи – вътреочните импланти. Те се поставят в окото при операцията за отстраняване на перде. Има лещи, които могат едновременно да коригират няколко заболявания - късогледство, далекогледство, астигматизъм. Затова при тях много важно е точното изчисление, за да бъде пациентът удовлетворен от операцията и да вижда перфектно, посочи д-р Иванов. Той демонстрира и клинични случаи от своята практика –със снимки и видео. Обучението е част от национален проект за повишаване квалификацията на младите очни лекари, в който участва Българското дружество по офталмология. Заключението на проекта ще бъде през декември с тридневен уъркшоп. Младите лекари ще правят катарактални операции върху макети - силиконови очи, наподобяващи до максимална степен човешките.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 35
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 71
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 45
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 80
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 74
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.