В Русия обявиха хомеопатията за лъженаука

„За лъженаучността на хомеопатията”, е озаглавен нов меморандум на комисия към президиума на Руската академия на науките (РАН), пише в. „Комерсант”. В обширния документ на Комисията, цитиран и от Интерфакс, се казва: „... Лечението със свръхмалки дози вещества, прилагано в хомеопатията, няма научни основания. Този извод се опира на щателен анализ на публикации в научни издания, отчети от клинични изследвания, обобщения и системни обзори.” Хомеопатията като вид алтернативна медицина съществува вече повече от 200 години. За това време неведнъж са правени опити да се вмъкне под това направление научна основа, но всички те се оказаха в крайна сметка неуспешни, пише още в меморандума. А клиничните изпитания в различни страни и в различни времена и „не можаха експериментално да демонстрират ефективността на хомеопатическите средства и методи на лечение”. Меморандумът отхвърля и теоретичните обяснения на „принципите на хомеопатията”, които „по природата си са умозрителни догматични твърдения...” РАН добавя, че хомеопатията не е безвредна, тъй като болните харчат значителни средства за недействащи препарати и пренебрегват лекарства с потвърдена ефективност. „Това може да води до неблагоприятен изход, включително до смърт на пациента”, се отбелязва в документа. Комисията препоръчва на здравното министерство да извади хомеопатичните препарати от употреба в държавните и общинските лечебни заведения. Друго предложение е на продаваните опаковки хомеопатични лекарства задължително да пише, че препаратът няма „доказана клинична ефективност и показания за употреба”. Препоръчват се и мерки за информиране на аптеки, лекари, фармацевти, пациенти и застрахователи за лъженаучността на хомеопатията, както и за ограничаване на „недостоверната реклама”. Във ВУЗ-овете ще трябва да се закрият програмите за повишаване на квалификацията по хомеопатия. На самите хомеопати се препоръчва „да се отнасят критично към непотвърдените уверения на производителите на хомеопатични средства”. Документът е подписан от председателя на Комисията акад. Евгений Александров. По правило меморандумите на Комисията за борба с лъженауката се пращат не само в институтите на РАН, но и в органите на изпълнителната и законодателната власт на Руската федерация, уточнява Интерфакс. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 165
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 138
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 148
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 148
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 136
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.