« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Русия обявиха хомеопатията за лъженаука

„За лъженаучността на хомеопатията”, е озаглавен нов меморандум на комисия към президиума на Руската академия на науките (РАН), пише в. „Комерсант”. В обширния документ на Комисията, цитиран и от Интерфакс, се казва: „... Лечението със свръхмалки дози вещества, прилагано в хомеопатията, няма научни основания. Този извод се опира на щателен анализ на публикации в научни издания, отчети от клинични изследвания, обобщения и системни обзори.” Хомеопатията като вид алтернативна медицина съществува вече повече от 200 години. За това време неведнъж са правени опити да се вмъкне под това направление научна основа, но всички те се оказаха в крайна сметка неуспешни, пише още в меморандума. А клиничните изпитания в различни страни и в различни времена и „не можаха експериментално да демонстрират ефективността на хомеопатическите средства и методи на лечение”. Меморандумът отхвърля и теоретичните обяснения на „принципите на хомеопатията”, които „по природата си са умозрителни догматични твърдения...” РАН добавя, че хомеопатията не е безвредна, тъй като болните харчат значителни средства за недействащи препарати и пренебрегват лекарства с потвърдена ефективност. „Това може да води до неблагоприятен изход, включително до смърт на пациента”, се отбелязва в документа. Комисията препоръчва на здравното министерство да извади хомеопатичните препарати от употреба в държавните и общинските лечебни заведения. Друго предложение е на продаваните опаковки хомеопатични лекарства задължително да пише, че препаратът няма „доказана клинична ефективност и показания за употреба”. Препоръчват се и мерки за информиране на аптеки, лекари, фармацевти, пациенти и застрахователи за лъженаучността на хомеопатията, както и за ограничаване на „недостоверната реклама”. Във ВУЗ-овете ще трябва да се закрият програмите за повишаване на квалификацията по хомеопатия. На самите хомеопати се препоръчва „да се отнасят критично към непотвърдените уверения на производителите на хомеопатични средства”. Документът е подписан от председателя на Комисията акад. Евгений Александров. По правило меморандумите на Комисията за борба с лъженауката се пращат не само в институтите на РАН, но и в органите на изпълнителната и законодателната власт на Руската федерация, уточнява Интерфакс. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 170
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 189
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 158
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 192
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 170
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.