В Русия обявиха хомеопатията за лъженаука

„За лъженаучността на хомеопатията”, е озаглавен нов меморандум на комисия към президиума на Руската академия на науките (РАН), пише в. „Комерсант”. В обширния документ на Комисията, цитиран и от Интерфакс, се казва: „... Лечението със свръхмалки дози вещества, прилагано в хомеопатията, няма научни основания. Този извод се опира на щателен анализ на публикации в научни издания, отчети от клинични изследвания, обобщения и системни обзори.” Хомеопатията като вид алтернативна медицина съществува вече повече от 200 години. За това време неведнъж са правени опити да се вмъкне под това направление научна основа, но всички те се оказаха в крайна сметка неуспешни, пише още в меморандума. А клиничните изпитания в различни страни и в различни времена и „не можаха експериментално да демонстрират ефективността на хомеопатическите средства и методи на лечение”. Меморандумът отхвърля и теоретичните обяснения на „принципите на хомеопатията”, които „по природата си са умозрителни догматични твърдения...” РАН добавя, че хомеопатията не е безвредна, тъй като болните харчат значителни средства за недействащи препарати и пренебрегват лекарства с потвърдена ефективност. „Това може да води до неблагоприятен изход, включително до смърт на пациента”, се отбелязва в документа. Комисията препоръчва на здравното министерство да извади хомеопатичните препарати от употреба в държавните и общинските лечебни заведения. Друго предложение е на продаваните опаковки хомеопатични лекарства задължително да пише, че препаратът няма „доказана клинична ефективност и показания за употреба”. Препоръчват се и мерки за информиране на аптеки, лекари, фармацевти, пациенти и застрахователи за лъженаучността на хомеопатията, както и за ограничаване на „недостоверната реклама”. Във ВУЗ-овете ще трябва да се закрият програмите за повишаване на квалификацията по хомеопатия. На самите хомеопати се препоръчва „да се отнасят критично към непотвърдените уверения на производителите на хомеопатични средства”. Документът е подписан от председателя на Комисията акад. Евгений Александров. По правило меморандумите на Комисията за борба с лъженауката се пращат не само в институтите на РАН, но и в органите на изпълнителната и законодателната власт на Руската федерация, уточнява Интерфакс. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 34
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 51
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 54
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 35
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 59
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.