« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Как сами да се справим с инфаркта

Инфарктът покосява все повече и млади хора, с което опровергава представата, че това е възрастово заболяване. Причината за това е най-вече в стреса. Малко са все още тези, които могат да познаят симптомите на инфаркта и сами да си помогнат, ако по време на пристъпа наоколо няма никой. При някои се появява задух и странна умора, лека пронизваща болка в областта на сърцето или гръдния кош, често болката се усеща и в гърба или челюстта, ръцете отмаляват. Близките могат да забележат посиняване на устните, палците на ръцете и краката. Ако сте наблюдавали у себе си един или няколко от изброените признаци, незабавно направете електрокардиограма, която ще покаже дали сте получили микроинфаркт и от какво трябва да се страхувате. Как да разпознаете инфаркта, ако наоколо няма никой Основният признак е силната и рязка болка в гръдния кош, която засяга и ръката и преминава към врата и главата. От болковия шок много пострадали губят съзнание. Често по време на инфаркт човек изпитва и необясним страх или паника и се поти обилно. Как в такава ситуация да си помогнем сами? Първо, не се паникьосвайте, това все едно няма да ви помогне, а само ще загубите ценно време. Второ – започнете колкото може по-силно да кашляте. Правете дълбоки вдишвания и кашляйте така, като че отхрачвате. Вашата кашлица трябва да идва от корема. През няколко секунди правете дълбоко вдишване и бързо и интензивно изкашляйте без прекъсване докато не пристигне помощ или сърцето ви не възстанови нормалния си ритъм. Защо да кашляте при инфаркт? Всичко е много просто. С вдишването в сърцето постъпва кислород, а кашлицата помага на диафрагмата и на сърцето да се свива. По този начин кръвта принудително циркулира и с времето се възстановява нормалния сърдечен ритъм. Ако сте преживели инфаркт, бъдете двойно по-бдителни, тъй като инфарктът е много коварен и повторният инфаркт може да се случи без каквито и да било признаци, които е имало първия път. Инфарктът може да се разпознае само след разшифроване на електрокардиограмата. Затова при най-малък дискомфорт в областта на сърцето или гръдния кош, посетете лекар – това може да ви спаси живота. Тази информация е важна за всеки, затова я споделете и с приятели и познати. Простичките съвети могат да спасят нечий живот. po-zdravidnes.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 200
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 233
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 185
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 230
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 200
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.