Пикантните храни са идеални за жегата

По време на големите жеги специалистите препоръчват да включим в менюто си повече пикантни храни. Те охлаждат организма, ускоряват обмяната на веществата средно с 20%, изгаряйки калории за сметка на генерираната топлина и укрепват имунната система, съобщава The Daily Mail. Лютивостта на чушките, например, се дължи на капсаицина в тях. Той се присъединява към рецепторите TRPV1 в устната кухина, които изпращат до мозъка предупреждаващи сигнали за опасното повишаване на температурата. Но на вкусовите рецептори капсаицинът не влияе. Тези рецептори не са предназначени за откриване на капсаицина. Те са призвани да предпазят човека от изгаряния. Автоматично при контакт с остри съединения тялото започва да се охлажда – да се поти, да насочва кръвта към лицето и стимулира сълзоотделянето. Независимо от неприятните усещания, след пикантна храна някои хора дори усещат еуфория, тъй като капсаицинът предизвиква отделянето на ендорфини - които понижават болката и дават усещането за щастие, както и допамин – стимулиращ системата за награди. Истина е обаче, че с времето човек става по-малко чувствителен към лютото. Капсаицинът е способен да намали и апетита. Изследвания доказват, че добавяйки към храната на доброволци пикантен сос, те изяждали средно по 200 калории по-малко от обичайното. Основен източник на капсаицин в лютите чушки са витамините А и С, съдействащи за укрепване на имунитета. Пикантните продукти произвеждат и антимикробен и потивовъзпалителен ефект, подобно на ибупрофена, уточняват учените. po-zdravidnes.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 41
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 45
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 105
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 104
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.