« януари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Светлите създания не са забележимите хора в медиите, а хората до нас, които ни обичат

Уважаеми читатели!

В новата ни рубрика „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Тайните на характера: Какъв е образът на ярките личности?

Катя ПЕНЕВА: Светлите създания не са забележимите хора в медиите, а хората до нас, които ни обичат

Открай време учените се опитват да изучат тайните на характера и все без особен успех. Всяко едно човешко същество когато се роди, е индивид, а формирането на индивидуалността му започва още от детската люлка и завършва чак със смъртта. Преминаваме през определен житейски път и благодарение на факторите, които обуславят средата, формираме своята личност. Човешкото същество е неповторимо единство, то е изваян шедьовър. В проявленията на благородство стои разбирането за основните човешки добродетели, които човекът проявява като човек, но само ако е личност. Душевността, неговите качества, особеностите на характера му и начинът, по който реагира на обстоятелствата в живота, изграждат неговата неотразима визия.
Учените твърдят, че в тайната на всеки един характер стоят онези черти на човека, които го подтикват към определени постъпки и действия. Много обичаме да квалифицираме хората, които не харесваме. Слагаме им забавни етикети. Те са глупаци, недодялани, недорасли. Ние разбираме какъв е човекът по неговото поведение и най-вече от отношението му към нас.
Масмедиите ни са изградили чудесна представа за това кои са ярките личности на съвремието ни. Те са хора, които нямат кой знае какви особени характеристики, но по една или друга причина всяка вечер са на телевизионния екран. Водят интересно предаване, гостуват често в новините или благодарение на специфичен творчески талант ни пленяват с изкуството си. Точно тези популярни личности сме свикнали да приемаме като шаблон за подражание. Не си даваме сметка, че това са култивирани образи, които трябва да дават социален пример за подражание на масовия българин. И не случайно такива хора трябва да са с безупречен личен живот. Те са звезди, които са постоянно под лъча на прожекторите. Нямат право на грешки, на нецензурен език, не могат да ядат баничка на улицата защото са „ярки“ или необикновени „личности“, на които всичко човешко им е чуждо. Така в главичките на недораслите ни деца се създава представата за балерините на Слави или за поредния политик, който кара скъпа кола и живее в свръхлукс.
За да си ярка личност, трябва да блестиш със скъпоценни камъни, които да подчертават изваяната ти фигура. Материалното ти богатство е необходимо пряко да кореспондира с таланта ти или поне със социалната ти находчивост.
За съжаление зад лъскавите фасади на тези личности стоят обикновени хора, които нямат нищо общо със звездната маска на известността си. Много от тях в ежедневния си живот коренно се различават от медийния си образ. И когато се срещнете очи в очи с този преекспониран портрет разбирате, че и той е човек като вас. Нищо по-различно, още по-малко уникално или специално. Само като се замислите всеки човек си има талант, който може да развива и благодарение на него да бъде полезен на хората. Светлите създания не са забележимите хора в медиите. Това са онези ваши близки и приятели, които всекидневно са до вас и ви обгрижват с присъствието си. Те са тези, които ви обичат! Това са хората, които ви дават пример в реалността да отстоявате себе си въпреки трудностите на живота. Но за съжаление те са и тези, които все не забелязваме и все повече приемаме за даденост. А блясъка оставяме за онези, които не познаваме, защото стойностите им измерваме с натрупаната популярност.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

43-ма чужденци в ареста за финансиране на тероризма по метода хавала

  • 18 Ян 2019
  • 100
43-ма чужденци са задържани при мащабната операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс, а именно престъпления против Републиката.

Захариева: Има покана към Владимир Путин за посещение

  • 18 Ян 2019
  • 75
„Има покана към Владимир Путин да дойде в България. Тя е отправена и от българския президент, и от българския премиер, но все още няма уточнена дата”. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Грипна ваканция до вторник включително

  • 18 Ян 2019
  • 71
Грипната епидемия в област Бургас остава. Ваканцията за учениците във всички 13 общини се удължава до 22 януари включително. Това е решението на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Катя Пенева: В извайването на дървото споделям моята женска уязвимост

  • 18 Ян 2019
  • 108
За хобито като отдушник и мехлем за душата разговарям днес с Катя Пенева

Златев уличи Домусчиев в конфликт на интереси

  • 18 Ян 2019
  • 78
Шефът на „Лукойл-България” Валентин Златев призова шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев да декларира конфликт на интереси във връзка със закона за горивата.