« януари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Как ни влияе хобито?

Уважаеми читатели!

В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес:
Как ни влияе хобито? Как се изменят хобитата през годините? Съвременното хоби като начин на живот.

Катя ПЕНЕВА: Хобито ни е тази дейност, която ни доближава до усещането, че правим нещо полезно

Днес здравеопазването ни е на много високо ниво, а продължителността на живота се е увеличила поне два пъти в сравнение с началото на миналото столетие. Борим се за дълголетие, борим се да добавим още дни на човешкото си съществуване, а все повече губим смисъла за качеството си на живот и удовлетвореността си или изобщо не се замисляме за това. Много малко са хората, които вършат рутинните си дейности с желание. Екзистенциалният вакуум е много характерен за съвременното ни общество. В него човек прави това, което другите правят или казват, вместо онова, което той би искал да направи. Често хората не знаейки от какво се нуждаят, се опитват да запълнят този вакуум с икономическа мощ и физически удоволствия или изпадат в емоционален блокаж. Така човек влиза в противоречие между това, което обича да прави и това, което на практика е добро за него. За да могат да избягат от всекидневната си неудовлетвореност, много от нас след работния ден се захващат с дейност, която им е приятна.
Хобито е активност, в която не влагаме усилие, а постигаме резултати, които ни носят удовлетворение. Това е дейност, която по свой начин ни увлича и ни стимулира да постоянстваме в усъвършенстването на уменията си. Учи ни на спокойствие и упоритост. Да бъдем търпеливи и да позволяваме на нещата да се случват тогава, когато трябва да се случат, без да ги насилваме. Когато сме се изучили как се прави нещо, ние го извършваме с удоволствие и не се задоволяваме с рутината, напротив искаме да го усъвършенстваме, така малко по малко се връщаме към умението си да се радваме на живота си.
Много хора днес се задъхват от задълженията си на работното си място и се чувстват потиснати основно от това, че не виждат смисъл в труда, който полагат, а хобито ни е тази дейност, която ни доближава до усещането, че правим нещо полезно, което ни носи пълноценно преживяване. Да се наслаждаваш на красотата или да я създаваш не струва пари, това е достижимо за всяко човешко същество.
Чрез любимото си занимание ние всеки ден сме в процес на търсене и учене. Макар и да преминаваме през трудностите на живота, да скърбим за изгубена любов, да сме във финансов недоимък, да се чувстваме смазани и недостатъчни, хобито е онова увлечение, от което можем да се учим и да развиваме онези неподозирани таланти, които дремят във всеки от нас. Именно те ни дават онова усещане за неизчерпаемост, която постоянно буди нашето любопитство и интерес, разгръща не само способностите ни, но и ни учи да се борим за всичко на което държим. Когато се занимаваме с дейност, която ни носи удоволствие, ние не само се разтоварваме от ежедневните си грижи, но и забравяме за тях фокусирайки се изцяло върху работата си, имаме контрол над нея и се чувстваме уверени. Толкова много сме погълнати от нея, че забравяме за времето и влизаме в друга реалност. Потапяме се в дълбочини непонятни и за самите нас. Точно по този начин ние постигаме оптимално преживяване, достигайки до неочаквано добри резултати, които ни дават усещането, че надскачаме собствените си ограничения. Някои психолози наричат това състояние на духа - щастие, а щастливите хора са доволни от настоящето си и не мислят за бъдещето си и това ги прави успешни - сега!

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината предлага нова визия за ул. „Алеко Константинов“

  • 17 Ян 2019
  • 65
Община Бургас финансира със свои средства изработването на проект за пълно преобразяване на ул. "Алеко Константинов" в централна градска част. Обектът е заложен в капиталовата програма на новия бюджет за 2019 г., който очаква одобрението на местния парламент в края на януари.

Нова услуга в НАП- видео жестов превод за хора с увреден слух

  • 17 Ян 2019
  • 60
В салона за клиенти на ТД на НАП Бургас се предлага нова услуга, която улеснява хората с увреден слух. Те могат да ползват видео жестов превод чрез онлайн платформа за предоставяне на равен достъп до услугите на Агенцията за граждани с проблеми със слуха.

Европарламентът призова за "незабавно" ратифициране на Истанбулската конвенция

  • 17 Ян 2019
  • 69
В незаконодателна резолюция, приета в сряда, 16 януари, с 390 гласа "за", 153 "срещу" и 63 "въздържал се", евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията.

Общината кандидатства по „Красива България“ за ремонт на спортна зала „Нефтохимик“

  • 17 Ян 2019
  • 66
Община Бургас ще кандидатства с проект по програма "Красива България", мярка "Подобряване на обществената среда в населените места", за финансиране на ремонта на спортна зала "Нефтохимик".

НАП: Декларирайте електронно с ПИК, става най-лесно и бързо

  • 17 Ян 2019
  • 73
На пресконференция по повод започналата данъчна кампания, от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас препоръчаха физическите лица да подават годишните си данъчни декларации по електронен път, без електронен подпис.