« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Как ни влияе хобито?

Уважаеми читатели!

В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес:
Как ни влияе хобито? Как се изменят хобитата през годините? Съвременното хоби като начин на живот.

Катя ПЕНЕВА: Хобито ни е тази дейност, която ни доближава до усещането, че правим нещо полезно

Днес здравеопазването ни е на много високо ниво, а продължителността на живота се е увеличила поне два пъти в сравнение с началото на миналото столетие. Борим се за дълголетие, борим се да добавим още дни на човешкото си съществуване, а все повече губим смисъла за качеството си на живот и удовлетвореността си или изобщо не се замисляме за това. Много малко са хората, които вършат рутинните си дейности с желание. Екзистенциалният вакуум е много характерен за съвременното ни общество. В него човек прави това, което другите правят или казват, вместо онова, което той би искал да направи. Често хората не знаейки от какво се нуждаят, се опитват да запълнят този вакуум с икономическа мощ и физически удоволствия или изпадат в емоционален блокаж. Така човек влиза в противоречие между това, което обича да прави и това, което на практика е добро за него. За да могат да избягат от всекидневната си неудовлетвореност, много от нас след работния ден се захващат с дейност, която им е приятна.
Хобито е активност, в която не влагаме усилие, а постигаме резултати, които ни носят удовлетворение. Това е дейност, която по свой начин ни увлича и ни стимулира да постоянстваме в усъвършенстването на уменията си. Учи ни на спокойствие и упоритост. Да бъдем търпеливи и да позволяваме на нещата да се случват тогава, когато трябва да се случат, без да ги насилваме. Когато сме се изучили как се прави нещо, ние го извършваме с удоволствие и не се задоволяваме с рутината, напротив искаме да го усъвършенстваме, така малко по малко се връщаме към умението си да се радваме на живота си.
Много хора днес се задъхват от задълженията си на работното си място и се чувстват потиснати основно от това, че не виждат смисъл в труда, който полагат, а хобито ни е тази дейност, която ни доближава до усещането, че правим нещо полезно, което ни носи пълноценно преживяване. Да се наслаждаваш на красотата или да я създаваш не струва пари, това е достижимо за всяко човешко същество.
Чрез любимото си занимание ние всеки ден сме в процес на търсене и учене. Макар и да преминаваме през трудностите на живота, да скърбим за изгубена любов, да сме във финансов недоимък, да се чувстваме смазани и недостатъчни, хобито е онова увлечение, от което можем да се учим и да развиваме онези неподозирани таланти, които дремят във всеки от нас. Именно те ни дават онова усещане за неизчерпаемост, която постоянно буди нашето любопитство и интерес, разгръща не само способностите ни, но и ни учи да се борим за всичко на което държим. Когато се занимаваме с дейност, която ни носи удоволствие, ние не само се разтоварваме от ежедневните си грижи, но и забравяме за тях фокусирайки се изцяло върху работата си, имаме контрол над нея и се чувстваме уверени. Толкова много сме погълнати от нея, че забравяме за времето и влизаме в друга реалност. Потапяме се в дълбочини непонятни и за самите нас. Точно по този начин ние постигаме оптимално преживяване, достигайки до неочаквано добри резултати, които ни дават усещането, че надскачаме собствените си ограничения. Някои психолози наричат това състояние на духа - щастие, а щастливите хора са доволни от настоящето си и не мислят за бъдещето си и това ги прави успешни - сега!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 142
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 155
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 133
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 160
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 138
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.