ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Как да компенсираме дефицитите на семейните си взаимоотношения

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си. Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси.
Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Как да компенсираме дефицитите на семейните си взаимоотношения

Катя ПЕНЕВА: Често се оказва, че можем да притежаваме единствено това, което можем да си платим

Живеем в постоянен дефицит. Не ни достигат парите, не ни достига времето, не ни е достатъчно пространството, въздухът, липсват ни качествени отношения, интимността не ни достига. Не сме доволно щастливи, нямаме достатъчно почивка, липсва ни другият, дори когато е близо до нас. По-скоро не можем да усетим неговата лична съпричастност и разбиране към това, което преживяваме във всеки един момент. Не сме сами в този свят, но нещо важно все стои далеч и все ни се изплъзва. Може би, ако имахме достатъчно средства, много от нас биха заменили старата прахосмукачка с нова, а отчаяната съпруга - с друга. Да, всичко е възможно в свят, в който парите се умножават, а истинските стойности на човешките отношения се измерват с математически формули.
Нуждаем се от нещо истинско, което е по джоба ни и по душата ни, нещо, което да е по вкуса ни. Нещо много лично, забранено и най-вече вълнуващо. Нуждаем се от любов по мярка и най-вече такава, която да отговаря на стандарта ни или поне на банковите ни сметки. Един мой преподавател беше казал, че парите са част от мъжката идентичност, а портфейлът е продължението на члена, на това, което на човек иначе в живота му липсва и може да го компенсира с пари или с високо образование и стабилна професия.
Да, това е безспорно е така! Убедена съм, че човек, поставен в съпружеска зависимост, може да компенсира дефицитите на семейните си взаимоотношения с паралелни. С тези на платената любов! Всички сме чували за нея. Но повечето от нас по-скоро я познават от историческите текстове, отколкото от личния си живот. Времето и парите на всички ни са дефицит, а пълноценната любов все повече издигаме в култ и гледаме със завист на онези, които могат я притежават срещу сделка. Няма срамни и неморални отношения. Достатъчно е да имаме любов - онази, от която се нуждаем и онази, за която можем да платим. Тази дълбоката, страстната, жадуващата, ненаситната, неморалната. Тя е била част от историческата култура на целия човешкия род.
Някои свързват платената любов с името на акадската богиня Ищар, не точно блудницата, а онази, свободната жена, която има правото да избира с кой мъж да встъпи в интимен акт. Тя е хетерата, сладострастницата, греховницата, върховната жрица на войната и на любовта. Интересната и опасна, образована дама, която умее да владее душата на всеки мъж по изкусен начин. Жена, която може да дава това, за което й се плаща. В днешно време вероятно подобна избраница може да живее единствено във въображението на финансово силния мъж или да му бъде съпруга, избрала ролята на спътница в брака по сметка. Тази, която е готова да жертва мечтите си, за да угоди на нечии прищевки. По тънкия лед на платените семейни отношения няма излишни емоции. Мъжът е единствено и само финансов донор и платената съпруга няма нереалистични очаквания към него. Той може да прави каквото си поиска, но без да дава гласност на извънбрачния си живот, запазвайки фалшивото достойнство с платените месечни режийни на семейната „любов“.
Специалисти съветват младите дами да се откажат от романтичните си представи за принца на белия кон и да заложат на разума, отколкото на чувства във връзките, които изграждат. Същото се отнасяло и за мъжете, в случай че намерят жени, които да покрият финансовата им несигурност. И така, оженили се по-любов и заживели щастливо все повече се превръща в изтъркан латиноамерикански сериал, в който смисълът на живота се прелива с навика на бита.
Но ако всичко беше толкова измислено и нереалистично, материално, статистически и научно обосновано, много хора биха се отказали от това да копнеят и преживяват това толкова дълбоко и велико чувство, каквото е любовта. Онази, красивата, загадъчната, тази, която е толкова близка и в същото време безкрайно крехка и чувствителна. Настъпваща с нежността на утрото и препълнена със силата на деня, тази, която не се измерва с часовете на времето. Самонадеяната, самодива любов, тази, която иска всичко за себе си и подарява душата си, за да изпита насладата на интимността. Любовта на самодивата, която е като корените на вековно дърво, които достигат до най-дълбоките недра на земята, за да пият мълчана вода.
Не всичко в живота ни е несбъдната реалност. За любовта, която преживяваме, не съществуват квалификации и степени. Често тя е толкова опасна и несигурна, бурна и неудържима, че ни изтласква от обичайното русло на живота. Бяга ни, изплъзва се в и с всички сили се опитваме да я хванем за да я поставим рамките на ограничените си представи за живот. Искаме да подпишем договор за сигурност, да сключим сделка с нея, за да я имаме докато сме живи. Но често се оказва така, че можем да притежаваме единствено това, което можем да си платим. И така, зад дефицитите на собствената ни неувереност ние пропускаме да изживеем пълноводната, всеотдайната любов, продължението на романтичната реалност. И стойността на чувствата си гарантираме с банковите си сметки. И макар и истинска и реална, всеотдайна, любовта, обсебена от страх и несигурност, превръщаме в минало и в спомен. И тогава боли. Боли страшно, когато след една голяма любов останат само квитанциите за платени сметки на „неплатената любов“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 102
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 97
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 103
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 401
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 373
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.