« май 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога: Защо интелигентните жени често избират да живеят сами?

Уважаеми читатели!
В рубриката „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си.
Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи. Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Защо интелигентните жени често избират да живеят сами?

Катя ПЕНЕВА: Интелигентните, с образование, финансово независими и с претенции жени са като уникати, които не стават нито за ежедневна употреба, нито могат да бъдат сложени в скъпа рамка

Светът е на силните, на независимите, на тези, които могат да се грижат сами за себе си и да успяват. Почти по американски и все по-малко по нашенски, българките все по-уверено превземат всички сфери на материалния и интелектуалния живот. Тя е силна, печели добре, финансово независима е и е с добро образование. Трудно една такава жена ще остане сама, в случай че това не е неин личен избор, който я освобождава от непосилните битовизми на реалността. Да, ние много често обичаме да се фокусираме върху своите позитивни страни, върху нашето превъзходство и автономност. Но все пак сме човешки същества и сме движени от желанието да се свързваме един с друг не за да се спасим от самотата си или да извличаме ползи от другия, а за да създадем близка интимна общност, която ни дава възможност опознавайки качествата на другия да придаваме стойност на дните си обогатявайки живота си с присъствието му. И реално като се замислим, в живота си нищо не сме направили сами.
Ние не сме „ собствен продукт“, всички сме длъжници някому. Осъзнаваме, че животът ни е пряко зависим от способността ни да изграждаме партньорски отношения и от начина ни, по който обичаме с цялата си сила друго човешко същество. Често когато сме останали сами на житейската магистрала, сме поставени в ситуация на избор. Предпочитаме да изберем съвършения, вместо добрия партньор. Много от нас не правят разлика в това, защото всички свързват доброто със съвършеното, но не и с това, което реално може да им свърши добра работа или да им създаде положителни емоции за по-продължителен период на време. За съжаление все повече обвързваме отношенията си с размяна на чувства, с просперитет, със себереализация с външен блясък и социално одобрение. Ние сме ценни и значими с това, което другите имат като мнение за нас, но не и с това, което реално сме и си мислим, че сме направили в живота си и преживяваме в интимните моменти на споделяне с любимия.
Когато сме на прага на всеки един предстоящ избор, ние сякаш стоим пред луксозна витрина, в която избираме не това, което на нас ще ни е необходимо в настоящето, а онова, което е по-добро от това, което сме притежавали в миналото. Залагаме винаги на марковото, а качеството оставяме на следващ план. Жените винаги са по-придирчиви в избора си на партньор, каза ми скоро мой приятел. И може би е прав! Стойността на една интелигентна и красива жена винаги се определя от това колко пари и труд е вложила в луксозната си личност. На базата на собствените й вложения се определят и вкусовете спрямо изборите на мъже, които прави. Никога сякаш не можеш да се задоволиш с по-малко от това, което считаш, че можеш да вложиш като инвестиция в съжителството с другия.
Интелигентните жени винаги искат класни мъже, които да подчертават визията и качествата им. Но за съжаление луксозните мъже не залагат на подобен избор. Качеството не винаги за тях е равнопоставено на количеството битови умения, които биха получили от една средностатистическа жена. Добавяйки към това и липсата на излишни претенции и очаквания, една по-обикновена земна жена без кой знае какво образование и професия и външност, има много повече шансове да си намери подходящ съпруг от другата, тази, която дълги години е изграждала идеала на съвършенство в себе си. И така интелигентните, с образование, финансово независими и с претенции жени са като уникати, които не стават нито за ежедневна употреба, нито могат да бъдат сложени в скъпа рамка и окачени на стената на панелен дом. Те сякаш са твърде бутикови и остават да лежат на рафта със залежалите стоки. Казват, че за всеки влак си имало пътници, но те все повече се нуждаят от свежо гориво и нови части. А уникалните и способните, тези с особен чар и харизма антикварни жени трупат прах и страниците на дните им линеят непожелани от традиционните представи на прагматичния български мъж.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

+1 #1 Проницателен 01-03-2019 16:25
Една доста точна дефиниция: "Независима жена - това е жена, която не е намерила никой, който да иска да зависи от нея." (приписва се на Саша Гитри - френски актьор, режисьор, сценарист и драматург).
И след като обикновено в България става дума за т.нар. "силна, независима жена", да допълним дефиницията:
"Силна, независима жена е жена, която е станала независима (вж. по-горе) посредством системно прилагане на заучени хватки от силовите спортове, практикувани без предпазни средства."
Отговор

Най-четени

Стотици милиони ще струва на руската ВТБ ”българската измама” с Виваком

  • 20 Май 2019
  • 94
Компаниите Empreno (BVI) и LICT (Люксембург), собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев от 2016 година оспорват във Висшия съд в Лондон продажбата на българския оператор Виваком.

Започва ремонт на ул. „Хан Крум“, ще има промени в движението

  • 20 Май 2019
  • 65
Временна организация на движението ще бъде въведена на ул. "Хан Крум". Причината за това е извършването на ремонт на пътната настилка. Той ще протече на три етапа в участъка от ул. "Цар Петър" до ул. "Уилям Гладстон".

Изложбата „И нему да бъде слава и чест, и почит..." показва съвременната българска иконопис в Казиното

  • 20 Май 2019
  • 64
Изложбата " И нему да бъде слава и чест, и почит..." се състои от 6 оригинални икони на съвременни български иконописци и 15 постера, възпроизвеждащи образите на Кирил и Методий, техните ученици и княз Борис, пречупени през авторския поглед на художници от края на XIX и първата половина на XX в.

Виртуозите от „Ангел Заберски Биг Бенд“ ще превърнат 13 юли в незабравима бургаска вечер

  • 20 Май 2019
  • 66
Виртуозите от "Ангел Заберски Биг Бенд" ще превърнат 13 юли в незабравима морска вечер. Това е датата на тяхното участие във фестивала "Джаз в Бургас".

До обяд слънце, следобед дъжд

  • 20 Май 2019
  • 68
Ще обхванат последователно Западна България, а след това и централните райони на Дунавската равнина. Има условия за бурна гръмотевична активност и градушки. Температурите през деня – от 23 до 28 градуса.