« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Санкционират лекари, издавали фалшиви имунизации

Това, че антиваксърът е хванал варицела, е много показателно, че живият живот ни казва къде е истината, колкото и да се разпространяват конспиративни теории. Това каза д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, относно случай в Италия, при който най-върлият местен привърженик на движението срещу ваксини хванал шарка, пред Нова тв. Кунчев коментира искането на здравните власти Здравната каса да спира парите на лекари, които издават фалшиви документи за направени имунизации. Според него спирането на детските помощи при липса на имунизации е работило 1-2 години. Ефектът обаче се изчерпал поради 2 причини. "Първо такава бележка по закон се изисква веднъж годишно и след това в целия период на тази година, ако детето е във възраст 1-2 години, когато са масово имунизациите, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца. Второто е, че както винаги в България намираме начин да заобиколим закона - тоест, издаваме фалшиви бележки", заяви той. Главният държавен инспектор смята, че когато един лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи. Кунчев каза, че никога няма да бъде санкционирано такова лице. "Предпочитайки, обаче да излъжеш системата, себе си и детето правиш много лоша услуга на обществото - ние приемаме за предпазени деца, които реално не са", допълни той. Д-р Кунчев сподели, че се прави проучване на деца заболели от морбили в областите Благоевград и София, които би трябвало да имат имунизации, но изследването на антителата спрямо предполагаемата 3-ната ваксина морбили-паротитробиола доказвала липсатата на антитела спрямо болестта. Това означавало, че тези деца реално не са имунизирани. "Няма как да разберем, ако детето не се разболее. Не е оправдано да се правят масови изследвания. Обикновено нарушенията се случват в ромските общностти, тъй като те оказват доста голям натиск върху личните лекари. Може би някъде има и подкупи. Където намерим системо нарушение, касата ще си вземе парите обратно и после ще развали договора. Като престъпление това вече е обект на разследване и от други органи", каза инспекторът. По думите му, когато двете страни (лекарската и родителската) са участвали в практика, която той нарече корупционна, много трудно се установява какъв е точно случая. Затова сега правили необходимите проучвания. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 116
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 140
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 151
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 168
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 142
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение