Педиатрите съветват: Не подценявайте летните вируси

Педиатрите съветват: Не подценявайте летните вируси Здраве На снимката - началникът на Второ детско отделение д-р Хрипсиме Каспарян
Летните ентеровируси са най-честата причина малките деца да бъдат приети в болница. Характеризират се с повръщане, разстройство и температура. Не подценявайте тези състояния и не отказвайте прием в болница, ако педиатърът прецени, съветват специалистите във Второ детско отделение на УМБАЛ Бургас. Не са редки случаите, в които родителите смятат, че ще се справят сами и отказват да постъпят в болницата. Но след ден-два се връщат и тогава престоят на детето, което първоначално е можело да се оправи за 2-3 дни, се удължава на 10. И в момента отделението е пълно с пациенти с ентеровируси. „Причините най-вече са в тежкото обезводняване, с което се налага да се справим с поставяне на интравенозни системи, защото детето вече отказва да приема течности през устата. Тежкото обезводняване от повръщането, съпътствано от висока температура, е сериозно състояние и не винаги минава в домашни условия“, подчертава д-р Хрипсиме Каспарян, специалист-педиатър и началник на Второ детско отделение. „Разбирам родителите, които не се чувстват комфортно в болницата и винаги съветвам първоначално да се опитат да се справят сами – да дават на децата повече течности, специални електролитни разтвори, които се продават в аптеките. Но щом видите, че неразположението продължава повече от 2 дни, е по-добре да послушате лекаря и да постъпите в болница“, добави тя. Усложненията от летните вируси са също пневмонии и бронхити, които не са рядкост сред малките пациенти. Тук често се насочват и деца от други лечебни заведения, преценили, че не могат да се справят със сложността на ситуацията. Второ детско отделение на УМБАЛ Бургас лекува пациенти над 2-годишна възраст, като единствено тук има специалисти по детска ендокринология, детска кардиология, детска неврология. Бъдете много внимателни с произхода и съхранението на храната през лятото, въздържайте се от консумация, ако имате съмнения, че не е приготвена при добри хигиенни условия, измивайте добре плодовете и зеленчуците, както и ръцете преди хранене. Всеизвестните прости правила за спазване на добра хигиена могат да ви спасят от много летни проблеми, съветват педиатрите. Както и безспорното становище, че на бебетата и децата до 2-годишна възраст плажът носи повече вреди, отколкото ползи. „Разходката в Морската градина, на сянка, близо до плажа, е в пъти по-полезна за най-малките деца“, категорични са детските лекари.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 103
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 108
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 96
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 135
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 94
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.