Протестите срещу туризма обхванаха Европа това лято, като демонстрации се проведоха в Холандия, Гърция и, разбира се, Испания. В началото на юли протестиращи маршируваха през популярните туристически райони в испанския град Барселона, пръскайки нищо неподозиращите посетители с водни пистолети, докато скандираха „туристите да се приберат у дома“.

И съвсем наскоро хиляди протестираха на испанския остров Майорка, като организаторите твърдяха, че туристическият модел на острова „обеднява работниците и обогатява само малцина“.

В центъра на протестите е нарастващият проблем с нарастващите наеми и цените на жилищата, което направи собствеността на жилище почти невъзможна за някои жители.

Карлос Рамирес, училищен учител в Барселона, североизточна Испания, спестява за първата си къща от години и получава „прилична“ държавна заплата, казва той. Но цените в каталунската столица скачат до небесата и 26-годишният Рамирес се опасява, че ще бъде изгонен. „Всички, които познавам, живеят тук“, каза той пред CNN. „Но единственият начин, по който можете да си позволите да живеете в момента в Барселона, е да споделяте с двама, трима, четирима души.“ Подобно на други жители на Южна Европа, чиито градове се удвояват като популярни дестинации за лятно пътуване, Рамирес хвърля голяма част от вината за нарастващите разходи върху едно нещо: масовия туризъм.

„Става все по-трудно за местните жители, особено за по-младите хора, да имат собствено място“, каза той. „С годините идват все повече и повече туристи.“ В Барселона наемите са се увеличили с 68% през последното десетилетие, според кмета на града Джауме Колбони – модел, който се отразява в други европейски градове. Много жители са се наситили. Някои предприеха крайни мерки, за да се чуе гласът им, като местните протестираха срещу прекомерния туризъм на испанските Канарски острови, призовавайки за гладна стачка през април. Когато протестиращите срещу туризма започнаха да стрелят с водни пистолети по посетителите в центъра на Барселона на 6 юли, момент, който привлече международното внимание, Рамирес каза, че може да „усети негодуванието“ във въздуха.

В някои европейски градове местните власти предприемат смели действия в опит да поставят под контрол нивата на туризма. Властите във Венеция наскоро приветстваха временната входна такса, предназначена да регулира броя на туристите, като успех. Новата туристическа такса от 5 евро (около 5,4 долара), която започна на 25 април и приключи на 14 юли, донесе повече от 2,4 милиона евро (около 2,6 милиона долара), значително повече от очакваното, според кмета на Венеция Луиджи Бруняро.

/CNN/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...