Проучване за ЛГБТ нагласите сред българските ученици започва фондация, подкрепена от чужди посолства, фармацевтични компании, както и от Национален фонд „Култура“, чийто управителен съвет се ръководи от министъра на културата. Въпросите на проучването са публикувани в интернет-страницата на „Сингъл степ“. От фондацията питат учениците какъв пол се определят и какви проблеми имат в училище заради различната си сексуалната ориентация.

Питат ги и как се отнасят съучениците и учителите им към тях, къде се чувстват несигурни в училище, като се изброяват като възможни отговори и примери: тоалетната, съблекалнята и др.

„Създадохме фондация „Сингъл Степ“, за да помогнем на младите ЛГБТ хора в България да преминат през трудностите, които ги съпътстват ежедневно, да бъдат свободни, да не ги е страх и да усещат, че са част от една общност. Горди сме, че помогнахме на мнозина не само да приемат себе си, но и да имат силата да мечтаят. И, разбира се, да не са сами по пътя си“, пишат в представянето си от фондацията.

Фондацията посочва в годишния си финансов отчет за 2022 г., че има приход от 250 000 лв. Сред посочените спонсори и партньори са: посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, фондация „Америка за България“, Националната мрежа за децата, Национален фонд „Култура“, американската фармацевтична компания „Гилеад“, Уникредит и др.

Новината предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. „Национално проучване за нагласите към ЛГБТИ+ учениците в българските училища“, се провежда без съгласието на родителите чрез свободно публикувана в интернет анкета, като в рекламите им е даден баркод за сканиране. На практика всяко дете с телефон може да я направи без знанието и разрешението на родител”, е един от коментарите.

В Чл. 14 от Конституцията на Република България е записано: Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...