Над 220 000 животни са убити от чумата по дребните преживни животни в Румъния. В Гърция болестта също вече навлезе, като там умъртвените животни, вследствие на болестта, са почти 30 000, научи Агри.БГ.

През 2018 г. заради чумата по дребните преживни животни в България бяха унищожени множество животни. От края на юли 2024 г. заради ситуацията в Румъния и Гърция, заразата отново може да влезе в страната ни.

Чумата по дребните преживни животни е изключително сериозна болест (дори и да не е опасна за хората), която може да нанесе тежки последствия за сектор „Животновъдство“. Последствия, които трайно могат да окажат негативно влияние, както се случи и през 2018 г.

Към момента заразното заболяване не е открито на наша територия именно затова трябва да се направи всичко възможно, за да се ограничи навлизането на заразата. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече затегна мерките на места, но отговорността е и на фермерите.

В страната ни вече е въведена и задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Освен това се предвижда да се провеждат клинични прегледи на дребните преживни животни в две от общините – Кирково и Крумовград. От земеделското ведомство пък уточниха, че ще се свика и Общинска епизоотична комисия.

От своя страна Националната овцевъдна и козевъдна асоциация призовава:„Не трябва да има никакво движение на животни. Получихме информация, че са започнали много примамливи оферти от ферми в карантинирани райони в Гърция и Румъния. Животни се продават много евтино и това може да примами фермерите да ги купят на черно. Но не го правете!

Болестта е изключително опасна и влезе ли в България, ще стане страшно. Ако до есента не се справим с проблема, тъй като болестта се разпространява по-трудно когато е горещо, тогава обстановката ще се влоши още повече. Точно затова е важно фермерите да постъпят съвестно и да не търгуват с животни от Румъния и Гърция“, коментираха за Агри.БГ от НОКА.

 

източник: www.agri.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...