В разгара на горещото бургаско лято имате възможност да се „охладите“ с три филма за Антарктида. Събитието е наречено „Едно ледено лято“. Подбраните филми са част от продукцията „В кадър“ на Българската национална телевизия. Гост на събитието ще бъде Мария Чернева. То ще се проведе на 8 август, от 20:30 часа, в галерия „Георги Баев“.

Можете да гледате „Плаване към ледения юг“, „Изследователи на ледения юг“, „Едно ледено лято“ – сценарий: Мария Чернева, оператор: Анна Андреева, режисьор: Ара Хугасян.

Очакват ви интригуващи разкази за експедициите, защо учените се спускат дълбоко в ледниците, за тайния живот там и звуците на Антарктида. Благодарение на вълнуващия свидетелски разказ на журналистката Мария Чернева и уникалните кадри, заснети от камерата на операторката Анна Андреева, зрителите ще имат възможността да се качат на борда на първия български полярен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и да съпреживеят неподправените емоции по пътя към изпълнението на важната мисия – достигането до българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

В програмата е включен и четвърти филм – „Потъналата история на Черно море“ – сценарий: Мария Чернева, оператор: Красимир Стоичков, режисьор: Ара Хугасян.

„Потъналата история на Черно море“ – исторически най-мащабният проект, в много отношения не само за нашата морска археология. Финансирани от „Фондация за експедиции и образование“ на шведския милиардер Ханс Раусинг, международен екип учени има възможност да работи добре оборудван с миниподводници, кораби, които иначе се използват за целите на петролните платформи. Именно това оборудване позволява да се направи сканиране на огромна част от морското дъно. Камерата на БНТ улавя няколко изключителни момента.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...