Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Васил Банов Банов орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

 

  Васил Банов е един от най-обичаните български актьори, който оставя ярка следа в българската култура с актьорските си превъплъщения.

 

  Роден е на 20 юли 1946 г. г. в град Карлово. Избира за свой професионален път актьорската професия и днес в творческата му биография присъстват десетки театрални, филмови и телевизионни роли. Изявява се още в телевизионния театър, а гласът му е познат на родната аудитория с озвучаването на Татко Смърф в популярния филм „Смърфовете“.

 

  Филмографията на Васил Банов включва близо 100 роли в кино и телевизионни продукции като „Иван Кондарев“, ,,Записки по българските въстания“, ,,Капитан Петко войвода“, ,,Дунав мост“, ,,Хайка за вълци“, ,,Изпепеляване“, ,,Столичани в повече“, ,,Седем часа разлика“, ,,Дървото на живота“, ,,Откраднат живот“, ,,Фамилията“, ,,Бензин“ и много други. На сцената едни от най-запомнящите се негови превъплъщения са Председателят, „Дон Карлос“ и Каменният гост в ,,Малки трагедии“ на Александър Пушкин, Рали в „Боряна“ от Йордан Йовков, Еди в „Побъркани от любов“ от Сам Шепърд, Големия в ,,Открито небе“ от Славомир Мрожек, Бай Гатьо в „Дърво без корен“ от Николай Хайтов, Селим бей в „Железният светилник“ от Димитър Талев, Сава Попович в „Когато гръм удари“ от Пейо Яворов и др.

 

  Актьорът се отличава със собствен почерк, с който успява да рисува плътни образи, които вълнуват. Отличава се със силен и мощен характер, което се вижда и в персонажите, в които се превъплъщава на сцената и на екрана.

 

  Васил Банов е актьор и творец, който защитава българската култура със своята професия и талант.

 

  През 2021 г. е отличен с наградата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – златен и Грамота на Министерството на културата.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...