Хиляди хора излязоха снощи по улиците на много градове в Англия и Уелс на мирни демонстрации срещу расизма, предаде Пи Ей Мидиа/ДПА.

Вчера полицията се готвеше да отговори на над 100 планирани протеста срещу мигрантите и на още около 30 контрапротеста срещу расизма. В много градове магазините бяха затворени рано заради опасения от нови безредици след седмица на сблъсъци, започнали в Саутпорт, Мърсисайд, на 30 юли, но на повечето места планираните антиимиграционни протести не се състояха.

Най-много участници в контрапротести се събраха в Уолтъмстоу, Източен Лондон, Бристъл, Брайтън, Ливърпул и Шефилд. Според организацията „Изправи се срещу расизма“ (Stand Up to Racism) общо около 25 000 души са излезли по улиците, за да се противопоставят на расизма и насилието.

Сред тях – около 8000 души в Уолтъмстоу, 7000 души в Бристъл и 2000 души в Ливърпул. Сходен брой хора са излезли по улиците и в Брайтън и Нюкасъл, съобщиха от групата.

Силите на реда съобщиха, че по-високо напрежение е имало в Кройдън, където протестиращи са хвърляли предмети и бутилки по полицията. Задържани са десет души, четирима от които за насилие и нарушаване на обществения ред, а един – за нападение над служител на спешна помощ.

Заместник-комисарят на Лондонската полиция Анди Валънтайн каза, че в британската столица са били разположени повече от 1000 служители за опазване на обществения ред, а антирасистките протести в Уолтъмстоу и Финчли са преминали „без сериозни инциденти или нарушения“.

Десетки полицаи в Олдършот се намесиха, за да разделят враждебни групи на протестиращи и контрапротестиращи, след като в сряда вечерта се стигна до размирици. Полицията на Ейвън и Съмърсет съобщи, че техни служители са извършили арест, след като по време на „предимно мирен“ протест в Бристъл е била хвърлена тухла по полицейски автомобил.

Снощните контрапротести се проведоха в момент, когато арестуваните за безредиците през изминалата седмица продължават да се явяват в съда.

Днес ще станат ясни присъдите на четирима мъже в Ливърпул и още трима в Плимут, след като се признаха за виновни за участие в сблъсъци.

/БТА/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...