Основната задача пред институциите е отстояването на интересите на гражданите и решаването на проблемите на обществото, което изисква разумен тон на политически дебат. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията, проведе консултации с представителите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание в рамките на процедурата по назначаване на служебен министър-председател и правителство. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава посочи, че съгласно промените в основния закон, приети от 49-ото Народно събрание, възможностите за избор на служебен министър-председател са драстично ограничени. По думите му, разговорите му с потенциалните служебни премиери продължават. За разлика от процедурата при назначаване на настоящия  служебен кабинет, когато само председателят на Сметната палата прие да бъде служебен министър-председател, сега има и други кандидати, заявили готовност, каза още държавният глава.

Контролът върху работата на служебното правителството е на Народното събрание, посочи президентът Радев. Аз посочвам кандидата за министър-председател, а той решава, избира, предлага министри, каза президентът, като допълни, че е спазил промените в основния закон и не е влияел на решенията на настоящия служебен премиер. „Позволих си да се намеся един път не заради личността или компетенциите, а заради принцип. Предложи ми се заместник-председател на политическа партия да бъде министър на външните работи и да отговаря  за организацията и провеждането на изборите в чужбина, което щеше да доведе до много усложнения.  Този принцип ще го приложа и сега“, заяви държавният глава. Държавният глава изрази очакване Народното събрание да оказва контрол над служебния кабинет, а парламентарната трибуна да не става предизборна.

В рамките на разговора с парламентарните групи Румен Радев открои като важно постигането на консенсус за излъчването на българската кандидатура за еврокомисар и определянето на ресора му. Приоритет пред държавата е и приемането на законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, каза президентът Радев и допълни, че забавянето по плана може да бъде наваксано при сериозна отговорност и консенсус в парламента и изпълнителната власт. Румен Радев призова за разумен и отговорен подход във връзка с процедурата по приемането на бюджета за следващата година на фона на предизборната кампания. Президентът заяви, че е важно тази кампания да се провежда от партиите с разбирането, че след изборния ден конфигурацията в Народното събрание може да е сходна с настоящата.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...