С три нови стенописа красят фасадите на сгради в Котел. Те са от серията класически образци на котленската килимарска школа и носят звучните имена: „Фучилà“, „Сурвакниците“ и „Динени кори“.

Стенописите, които популяризират символиката на местната култура, са изработени на фасадите на средно училище „Георги Ст. Раковски“ и на Общинския медицински център в Котел. Те са изпълнени по проект: „Повишаване на атрактивността и съхраняване на природните и културно-исторически наследства на територията на Община Котел“ по Програма за развитие на селските райони, Процедура BG06RDNP001-19.597 – „МИГ Котел, Сунгурларе и Върбица”, а техен автор е Светлозар Янков – Sve.

Уличното изкуство, все повече се превръща в мощен инструмент за градско съживяване, а емблематичен пример за това, как то може да бъде естетизирана градска зона е самата централна част на град Котел. През годините стенописи в центъра на Котел са изработвали Станислав Трифонов – Nasimo, Светлозар Янков – Sve и други български автори. За кратко време творбите на авторите превърнаха градски пространства в живи платна на артистичен израз, а трансформираният  Котел, вече впечатлява с колекцията си от стрийт арт изкуство, която е на световно ниво.

 

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...