С две питания от общински съветници в Царево – за моста в квартал „Василик“ и проблема с битовите отпадъци в общината започна днешната сесия на местния парламент. Дебати имаше и за фирми, пострадали от наводненията на 5 септември миналата година, които ще получат помощи от дарения.

Общинските съветници разрешиха Община Царево  да придобие безвъзмездно от държавата имот за озеленяване с площ 2 дка в кв. Василико, за  облагородяване на района и изграждане на зона за отдих над плажа. По отношение на мостовото съоръжение за квартала, което все още не е пуснато в експлоатация имаше и питания от общински съветници. Кметът Марин Киров обясни:

„Нашето желание беше мостът да бъде отворен до средата на месец юли. Това не се случи, защото Общината се възползва от качеството си на възложител,  на два пъти да сезира Строителния надзор за дейности, които не бяха извършени качествено. Трябваше да се поправят. Вече е цялостно асфалтиран, утре ще бъде положена маркировка и след това отваряне на мостовото съоръжение.

По втория въпрос – един проблем с битовите отпадъци. Това е въпрос, с който ще се сблъскат всички общини догодина. На фона на запълването на депото в Созопол и евентуално поскъпването на таксата за битови отпадъци, защото се наложи да се извозват отпадъци по-далеч, може би не знаете, а би трябвало да сте запознати всички, че от следващата година всички общини ще са принудени към нов модел на облагане на битовите отпадъци. Три са вариантите за поскъпване на таксата за битови отпадъци от догодина“, уточни кметът, но и направи уточнение, че през последните три мандата не е променяна тази такса.

Коментари предизвика докладната записка за Утвърждаване на списъка с хора, с фирми, също земеделски стопани и животновъди, пострадали от наводнението на 5 септември миналата година, които да бъдат подпомогнати с втория транш със средства от дарителската сметка общинският съветник Даниел Скулиев попита:

„При направена от мен справка се окача, че едно от дружествата, което ще получи помощ от даренията, в размер на близо 10 000 лева, е дружество, което има капитал от 5 400 000 лв. Направих и няколко опита през отдел „Култура“ да получа копия от протоколите, за да зная какво е установено от комисията, но не получих такива. Пуснах и официално запитване до деловодството на Общинския съвет – Царево. Казаха ми, че въпросните протоколи съдържат лични данни и в крайна сметка не можах да се снабдя с тези протоколи. Фирма, в която са местни лица и парадират с финансови възможности и с 40 автобуса, получават 10 хиляди лева, и то за ремонт на подпорна стена. Затова мисля, че не е правилно разпределението на средствата. Имаше много лица, които бяха крайно нуждаещи се.“

Според Скулиев – тези пари, които са събирани от деца и от хора, които са отделили от залъка си, не би трябвало да се разпределят на фирми, с финансови възможности.

В разясненията се включи и кметът Марин Киров:

„Протоколът след заличаване на съответните лични данни трябваше да бъде предоставен, защото в него няма информация, която да бъде скрита, няма нищо нередно.“

Освен това съветниците разрешиха да се учреди безвъзмездно право на стоеж в полза на Висшия съдебен съвет за изграждане на сграда за съд и прокуратура в Царево. 


Съветниците разрешиха и да се учреди безвъзмездно право на ползване на Тракийски университет – Стара Загора,  за срок от 10 години с цел сградата да се използва за образование и обучение,  и следдипломна квалификация, научно развойна и приложна дейност.

/БНР-Бургас/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...