Изследователите са идентифицирали наличие на следи от протеини в кръвни тестове, които могат да бъдат използвани за откриване или прогнозиране на до 67 заболявания, използвайки данни от UK Biobank в изследване с близо 42 000 участници. Те казват, че могат по-точно да определят дали заболявания, включително мултиплен миелом, неходжкинов лимфом и заболяване на моторните неврони, ще се развият през следващите 10 години.

„Протеомиката е изследване на структурата и функцията на протеините, където и да се намират в телата ни. Тъй като протеините са ключови играчи в онкогенезата, тяхната идентификация може да бъде свързана със съществуващо заболяване, разпространение на заболяване или в ранните етапи на започване на трансформация от нормални клетки към злокачествени“, каза Ричард Райтерман, MD, PhD, от MemorialCare Breast Center в Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния, който не е участвал в изследването.

„Например кръвните нива на PSA (простатен-специфичен антиген) се използват като скринингов тест за наличието на рак на простатата или неговото разпространение при мъже, които са били лекувани за рак на простатата“, каза той за Medical News Today.

За да определят това количествено, изследователите са разгледали традиционно събираните клинични маркери на близо 42 000 участници в Biobank в Обединеното кралство, чиито данни са публикувани, като част от проекта Biobank Pharma Proteomics в Обединеното кралство. Участниците в тази подгрупа са били диагностицирани с 218 различни заболявания.
Учените са установили, че ендокринните и сърдечно-съдовите заболявания са сред най-добре прогнозираните с помощта на тези клинични показатели.

След това те са анализирали данните от кръвната плазма, за да идентифицират потенциални протеинови предиктори на 218 заболявания при 70-75% от участниците. За 67 заболявания откриването на наличието на само 5-20 протеина значително подобрило клиничните модели.
Заболяванията, които могат да се открият чрез този метод са:

Множествен миелом
Неходжкинов лимфом
Белодробна фиброза
Цьолиакия
Кардиомиопатия
Моторно невронно заболяване

Изследователите са искали да подчертаят, че са необходими само няколко протеина, за да се предвиди рискът от наличие или развитие на определени заболявания. Те са направили допълнителен анализ, за ​​да покажат, че 30 болести могат да бъдат предсказани или открити с помощта само на един протеин.

След специфичен анализ, успяват да покажат, че до 10 години преди поставянето на диагнозата, по-високите нива на TNFRSF17 и TNFRSF13B рецепторите в кръвната плазма са предиктори за повишен риск от мултиплен миелом.

Молекулярната диагностика на хематологичните ракови заболявания днес е доста добра. Въпреки това, някои подтипове рак все още се нуждаят от хистопатологична диагноза за потвърждаване. Комбинацията както от хистопатология, така и от молекулярна диагностика осигурява по-голяма точност и увереност за подтипове диагностика на хематологичен рак.

Промените настъпват в кръвните протеини като диагностични биомаркери поради метаболитна/молекулярна прогресия на рака в хода на заболяването. По-напредналите стадии на рак ще имат значително различни промени в протеиновия профил в сравнение с рака в ранен стадий.

Това ниво на основно изследване е предназначено да разбере по-добре как специфичните протеини са свързани с различните заболявания. Продължаващите изследвания на протеомиката могат в крайна сметка да доведат не само до разбиране на основните механизми на онкогенезата, но могат да напреднат до откриването и валидирането на скринингови, диагностични и прогностични тестове и, да се надяваме, до разработването на нови лекарствени цели, използвани в клинични изпитвания при хора и в крайна сметка използвани за предотвратяване и лечение на различни заболявания.

www.czpz.org

Източник:
MedicalNewsToday

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...