„Ние сме наследници на нещо много голямо. Подобно откритие е една от онези брънки, които ни обединяват като общество. Защото когато имаме общ повод за гордост, общ повод да разсъждаваме върху историята и да мислим за бъдещето, тогава вече можем да направим всички нещо заедно като общество, като нация“. Това каза министърът на културата Найден Тодоров пред медии по време на кратката работна визита в Тополовград по повод новооткритото тракийско съкровище край града.

 

  По време на срещата си с кмета на Община Тополовград Божин Божинов и с Даниела Агре, която е ръководител на археологическото проучване, министър Тодоров разгледа златните артефакти, открити при разкопките на гроба на тракийския конник край тополовградското село Капитан Петко войвода. Находките продължават да удивяват археолозите.

 

  „Подобни открития ни казват кои сме и ни напомнят откъде идваме. Траките са били един велик народ, но къде са днес? Трябва да учим повече историята, за да разберем защо ги няма, за да не повторим тяхната съдба“, каза още министър Найден Тодоров.

 

  Освен вече известите златни накити, всички с еднаква орнаментика – огърлица, две гривни, едната от които без аналог по нашите земи, пръстен, халки, които бяха намерени в дръжката на мечове, апликации за броня и ловен нож със златна дръжка, пред министър Тодоров бе представен и масивен златен челник, открит в гроба на коня, с който е погребан знатният тракиец.

 

  Предстои находките да бъдат изучени, датирани и реставрирани, а кметът Божинов сподели, че за Община Тополовград ще бъде чест да експонира съкровището на място. Предстои златното съкровище да бъде показано пред обществеността на Тополовград, а в Историческия музей в града вече се изгражда помещение – трезор, информира кметът Божинов.

 

  В тази връзка министър Тодоров посети и Историческия музей в Тополовград, обновен след спечелен проект от Национален фонд „Култура“.

 

  Съвременната експозиция е разположена на два етажа и съхранява ценни предмети, документи и снимков материал, свидетелстващи за историческото развитие на района. На горния етаж е представена историята на района от древността до наши дни. На долния етаж е подредена етнографска сбирка. Посетителите на музея могат да се запознаят с експонати от тракийски светилища и тракийски долмени от областта. Тук се намира и прочутото скално светилище на Слънцето – Палеокастро, уникален култов обект от тракийско време в регионален и национален мащаб. Предполага се, че скалното светилище на слънцето е съществувало от Х до V век пр. н. е.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...