За пръв път в иторията българската държавна граница не е завладяна от вражески въоръжени сили, а от една шепа мафиотчета, които със съдействието на държавните институции и на политически партии безчинстват. Това каза  бившият депутат Иван Христанов.

Той бе и заместник-министър, който много се занимавал с пограничните казуси, оказали се доходоносни за определен кръг бизнесмени с протекцията на политици.

„Казусът не изглежда по-различно от 2022 г. Говори се за рекет, за връщане на камиони, за отнемане на номера“, добави бившият депутат.

В този проблем, когато сме склонни да се фокусираме върху несгодите на шофьорите на камиони, имаме по-голяма драма в Ташкент, добави той и уточни, че става въпрос за 1 милион камиони на година.

„На конференцията на превозвачите България бе тежко упрекната. В момента Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния обсъждат начини България да бъде заобиколена и да нямаме ефективни транспортни коридори, което означава, че бизнесът ще напусне страната ни, а това води до намаление на приходите в хазната, загуба на работни места и понижаване на заплатите в България“, коментира Христанов.

„Частните паркинги възникнаха първо на Капитан Андреево през 2020 г. Същите опашки, които имаме в момента край Русе и Видин, се случиха преди това там. Говорих лично с ръководителите на една от дипломатическите мисии на държава, съседна на нашата и ми споделиха, че когато дойде този проблем, са говорили с Бойко Борисов. Той отказал съдействие. Казал им да се обърнат към фирмата. Срещат се в един ресторант със собственика на „Евролаб“, с когото водихме ожесточени съдебни и извънсъдебни спорове“, добави той.

„Посланикът на тази дипломатическа мисия тогава ми каза, че искат нещо много просто от България – да не се налага дипломатите да преговарят с мафията. Този модел в момента обаче се пренася във Видин и в Русе. Същите хора държат паркингите там и методите им не са се променили. Едната опашка, вместо да мине директно през Дунав мост, я отбиват първо през паркинга, плаща се такса без да е подобрена услугата и без съкращаване на престоя“, обясни бившият заместник-министър.

Той обаче не отговори на въпроса кой е дипломатът. „Не може да говорим за това, защото трябва да съхраним анонимността на конкретните лица“, подчерта Христанов, а след това припомни, че на закрито заседание на 47-ото Народно събрание бе обсъждано писмо, изпратено от турската страна. В него пише, че турските превозвачи са изнудвани, за да минават през въпросната лаборатория.

„Кой има сметка да има във Видин и в Русе опашки, които при сухопътен Шенген изчезват веднага? Това е големият проблем. Тези хора имат пълна закрила. Новите два паркинга бяха започнати при служебното правителство преди кабинета „Денков“. Бяха изградени докато академикът бе премиер. Функционират и в момента. Нито една политическа сила не повдигна тази тема“, подчерта той.

„Бавенето за Шенген е заради бездействието на Бойко Борисов, когато бе премиер. Нито един проблем не е решен“, коментира бившият депутат.

На много хора сухата пара в джоба им е по-важна от какъвто и да било политически или национален интерес, изтъкна той.

Според него са нужни радикални действия против хората, завладели държавата и границата. „Трябва да приемем решение, че всякаква инфраструктура, свързана с контрола там, е нужно да е държавна, за да бъдат неутрализирани всички прогнили частни интереси. Ние нямаме частна инициатива, а политически спонсорирана държавна хранилка“, каза още Иван Христанов.

ФЛАГМАН

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...