Заместник-председателят на Националния статистически институт д-р Свилен Колев се срещна в Пекин със заместник-комисаря на Националното статистическо бюро на Китай г-жа Жуан Дзиенхон. Д-р Колев представи пред китайските си домакини дейността на НСИ и работата за пълноправното членство в ОИСР и еврозоната, бяха обсъдени и актуалните данни за китайската икономика като БВП и инфлацията, методите за събиране и производство на данни в областта на макроикономическата статистика, нови проекти и бъдещи планове, възможностите за сътрудничество между двете институции. Това е първата официална среща между ръководствата на НСИ и Националното статистическо бюро на Китай.

Д-р Свилен Колев е част от делегация на Българската търговско-промишлена палата, която заедно с Посолството на България в Пекин, организира посещение в Китай по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. В делегацията бяха включени представители на Министерство на икономиката и индустрията, Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Фондът на фондовете, браншови организации и български компании с интерес към китайския пазар.

По време на визитата, представители на БТПП и партньорски организации посетиха градовете Фуджоу, Сямън и Пекин и се срещнаха с представители на местния бизнес и институции с цел обмяна на опит и добри практики и обсъждане на възможности за разширяване на търговско-икономически отношения между България и Китай. Делегацията имаше интензивна културна, образователна и бизнес програма, срещи с фирми и институции, включително посещение на изложбения център на водещи китайски компании. Гостите посетиха 24-ото издание на Международния панаир за инвестиции и търговия (CIFIT) – едно от най-влиятелните международни инвестиционни събития в света, привличащо ежегодно участници от правителства, организации за насърчаване на инвестициите, бизнес асоциации и мултинационални корпорации от повече от 100 страни и региони.

Посещението завърши със среща в Посолството на България в Пекин, официално открита от посланика н.пр. Андрей Техов, който направи обзор на двустранните отношения. Обсъдени бяха инициативите „14+1“ и „Един пояс, един път“.  Бяха посочени и някои проблеми, сред които основен е търговският дисбаланс, с който се сблъскват почти всички държави от ЕС. Посланик Техов сподели, че предстои 18-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, която по предварителна информация ще се проведе през 2025 г. в София.

 

www.nsi.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...