Ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов бе панелист на форума „Европа е с мен“, който се проведе на 18 септември в София. Събитието е под надслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост.

Форумът е организиран от Управляващия орган на ПРЧР към Министерството на труда и социалната политика. Д-р Томов бе част от панелна дискусия на тема „Изкуственият интелект и хората“, която постави акцент върху въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда. В своето изказване той сподели данни от Евростат, според които България е на предпоследно място в ЕС по използване на технологии с изкуствен интелект. Делът на фирмите в България, които са въвели цялостни решения чрез технологии, базирани на изкуствен интелект, е 3,6%. Това са около 16 000 фирми, предимно в секторите информационни технологии, научни изследвания, електроника, услуги, търговия, преработваща промишленост.

За сравнение, след нас е Румъния (1,5%), непосредствено преди нас са Полша и Унгария (3,7%). Делът на компаниите, използващи изкуствен интелект, средно за ЕС е 8%. Водещи в класацията са Дания (15,2%) и Люксембург (14,4%).

Според изследванията, вкл. и проучваният на БСК, над 70% от предприятията проявяват интерес и позитивна нагласа към въвеждането на изкуствен интелект в своите работни процеси. Скептицизъм или колебание дали да се инвестира в изкуствен интелект проявява всеки трети работодател в страната.

Над 26% от участвалите в проучванията организации декларират, че са въвели технологии, базирани на изкуствен интелект, 15% тестват в момента различни приложения на изкуствен интелект, а 41% планират да инвестират в ИИ в близките три години.

Според предприятията, основните бариери и препятствия пред въвеждането на изкуствен интелект са следните:

  • ниско ниво на технологична зрелост;
  • високи финансови разходи;
  • липса на стратегия и ясна визия за ползите;
  • липса на добре подготвени кадри, необходимост от промяна в знанията и уменията на персонала;
  • голям брой практически казуси в използването на изкуствен интелект;
  • състояние на информационната инфраструктура, нехомогенност на наличната информация, липса на общи „пулове от данни“ за изкуствен интелект; генериране на невярна, неточна информация;
  • риск от кибератаки;
  • съпротива към промяната, негативни нагласи и бариери в служителите, необходимост от разместване, преструктуриране, пренасочване на хора.
  • www.bia-bg.com
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...