Бургас отбеляза европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.

В двора на Музикалното училище се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ. Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да разберат повече за професията на полицая и да научат основно техники за оказване на първа помощ.

„В Бургас подготвихме идеен проект за изграждане на професионален полигон за пътна безопасност, където младите шофьори ще се обучават да шофират различни видове моторни превозни средства и при различни ситуации на пътя. Освен за бъдещи шофьори, Полигонът ще бъде ползван за тренировъчни мероприятия за децата от детските градини и училищата като специализиран център за обучение на пешеходци и велосипедисти. Той ще се намира до кв. Черно море, вляво от пътя за Каблешково. В момента чакаме да приключат съгласувателните процедури с Министерството на транспорта и другите отговорни институции. Трасето на обучителния полигон ще разполага с 8 различни секции. Те ще бъдат за изпробване на различно сцепление и хлъзгавост, за аквапланинг, поднасяне на предна и задна част на автомобила, наклон на терена, за упражнения на различни маневри. Центърът ще бъде съчетан със състезателна писта за тренировки по автомобилни спортове и за провеждане на състезания. Невинните жертви от пътни инциденти са толкова много, че каквото и правим то е крайно недостатъчно, написа кметът Димитър Николов, който присъства на събитието.

Пътят към промяната на тази тежка равносметка е труден и вероятно много дълъг, но това не е оправдание да не се опитваме- в семейството, в законодателството, във възпитанието, в училище, в общините, в инициативите на неправителствените организации, в медиите, допълва градоначалникът.

ИЗТОЧНИК – ФЛАГМАН

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...