Освен нелегалната миграция, която очакваме да бъде засилена, не оставяме на заден план и терористичните заплахи, каза комисар Марин Димитров

Нова бежанска вълна заради ударите по Ливан и ескалацията на напрежението между Израел и Иран очакват жителите на Бръшлян, община Малко Търново. Пред Нова телевизия обаче хора от селото споделиха, че често срещат мигранти, но вече не се страхуват.

Единствено 88-годишната Керка Кехайова каза, че не смее да излезе извън населеното място и всяка вечер след 16 часа залоства входната си врата, а след това не излиза от къщата си. Една сутрин обаче открила щайгата с лука малко поизпразнена. Една трета от него липсваше, разказва възрастната жена. Явно някой е бил гладен и го е взел, добавя тя.

Риск от нова мигрантска вълна расте. За това предупредиха властите след провелия се в петък Консултативен съвет по национална сигурност заради нарастващото напрежение в Близкия изток, припомня пък водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев. На този фон от полицията отчитат спад на бежанския натиск със 71% от началото на годината до края на август за сравнение със същия период на миналата година, добавя репортерът Елена Танева.

Тя уточни, че Бръшлян се намира на по-малко от 10 км от границата. Зимата там остават не повече от 25 души, а често преминаващите мигрантски групи надхвърлят броя на населението му. Хората казват, че лятото потокът е намалял, а последният месец – напливът се засилва.

„Всяка вечер между 02.00 и 04.00 часа преминаваха. Направиха ограда и спряха, но сега отново започват”, разказа Керка.

„Ония ден хванаха едно малко дете. Къде е тръгнало с майка си не мога да си обясня. Веднага ги връщат обратно, защото запишат ли ги в регистъра, край“, коментира пък съседът й Стамат Кузманов.

За спад на мигрантския натиск показват и данните на полицията.

За периода януари – август 2024 г. малко над 38 000 души са направили опит да преминат границата, което е със 71% по-малко спрямо същият период на миналата година, а с ескалацията на напрежението в Близкия изток властите очакват нова бежанска вълна.

„Мерките които предприемаме са на база на всичко това, което очакваме. Освен нелегалната миграция, която очакваме да бъде засилена, не оставяме на заден план и терористичните заплахи, които биха довели до повишението на риска”, коментира комисар Марин Димитров, началник отдел Охранителна полиция и КАТ.

Хората в Странджа отдавна са свикнали с присъствието на преминаващи мигранти. Страхът у местните отдавна е изместен от съпричастността към търсещите убежище.

„Не ме е страх. Като не ги закачаш хората, те си вървят по техния път“, коментира Стамат Кузманов.

Стартиралият ловен сезон в началото на месеца е направил дружинките значително по-внимателни в стрелбата си по дивеч, защото никой не знае дали в гората не се крие човек.

„Покрай селото е пълно с боклук. Направо е страшна работа”, твърди Стамат.

Консерви, кутии от цигари, енергийни напитки, раници, найлони и спални чували са част от отпадъците, които мигрантите оставят след себе си. В гората има и изградени биваци, често с подбрана локация от самите каналджии за по-лесно извозване на нелегалната група към магистралата.

От МВР отчитат, че трафикантите стават все по-изобретателни в начините, с които се опитват да прекарат мигрантите. Тайници в брандирани автомобили като линейки, катафалки, микробуси за хляб и месо, коли под наем са само част методите, на които се натъкват органите на реда.

„Имаме случай с багажно отделение в автобус, с двойно дъно в камион“, каза още комисар Марин Димитров.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...