Отбелязваме Световния ден на архитектурата!
🔹Днес празнуват всички, които са избрали да се посветят на тази благородна професия – мисия!
🔹Архитектурата е неразривно свързана с опазването на културното наследство, създавайки и поддържайки моста между миналото и бъдещето. Чрез архитектурата съхраняваме нашата история и идентичност, като едновременно с това изграждаме нови пространства, които ще разказват за нас на идните поколения.
🔹На този ден отдаваме почит към креативността, визията и професионализма на архитектите, които не само създават сгради, но и формират облика на нашите градове и общности. Техните проекти отразяват стремежа ни към по-добро качество на живот, устойчиво развитие и хармония с природата. Благодарение на тях можем да мечтаем за по-красиви и функционални пространства, които вдъхновяват и обединяват хората. А също – да опазим архитектурното наследство на дедите ни за идните поколения.
🔹Честит празник на всички архитекти! Желаем Ви въплътените Ви в практиката и в живота идеи да продължават да създават вдъхновение и красота, които да устояват на времето!
🔹Днес в НИМ от 13 ч. е началото на второто издание на Международния форум „История и бъдеще – обекти на ЮНЕСКО в Италия и България“, който се организира от Конфиндустрия – България и Камарата на архитектите в България, в сътрудничество с Италианското посолство и Италианския културен институт, Италианската търговска камара, Камарите на архитектите и на строителите в България, под патронажа на Министерството на културата на Република България. Събитието е свързано и с 47-ата сесия на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО, чието домакинство през юли 2025 пое страната ни.
🔹Форумът дава възможност на България и Италия, като страни лидери по културно наследство на Стария континент, да покажат пред света какви са най-добрите начини за популяризирането на уникалното културно богатство, а специалистите ни да обменят опит и добри практики в неговото опазване. Италианските специалисти ще споделят опита на Италия като страната с най-голям брой обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
📷 Снимка: Боянска църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“, НИМ, включена през 1979 г. в Списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО
📸 Фотограф: Мина Мегала
източник: Министерство на културата
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...