В Държавен вестник, бр. 85 от 8 октомври 2024 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, приет от 50-ото Народно събрание на 25 септември 2024 г.

По-важните промени в Закона за здравето (ЗЗ) са:

  • Медицинските и немедицинските специалисти в лечебните и здравните заведения са длъжни да създават електронен здравен запис за всяка извършена дейност. Изготвената в лечебните и здравните заведения здравна документация се изпраща към Националната здравноинформационна система като електронен документ, подписан с квалифициран електронен подпис.
  • За нуждите на НЗИС първичните администратори на данни предоставят автоматизирано на министъра на здравеопазването безвъзмездно, съгласно изискванията на Закона за електронното управление, най-малко следните данни: за гражданската регистрация и за валидността на българските лични документи. Националната агенция за приходите предоставя на Министерството на здравеопазването информация за здравноосигурителния статус на физическите лица, вписани в регистъра на агенцията. Лечебните и здравните заведения не носят отговорност за неверни, неактуални или неправилно въведени от други лица данни в регистрите и информационните системи.
  • Предоставянето на достъп до информацията в електронния здравен запис на гражданина от определените лица в чл. 28д, ал. 1, т. 2 – 5 от ЗЗ ще се извършва само след изрично писмено съгласие при условия и по ред, определени в наредба издадена от министъра на здравеопазването  при спазване на определените изискванията в чл. 28г, ал. 8 от същия закон.
  • В сила от 01.01.2026г, министърът на здравеопазването изгражда и поддържа система за управление на графиците на работа с пациенти на медицинските специалисти в лечебните заведения като част от Националната здравноинформационна система. Медицинските специалисти използват системата доброволно и безплатно.
  • Забранява се продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на диазотен оксид (райски газ) на търговци по смисъла на Търговския закон.
  • Забранява се рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи по смисъла на Регламент (ЕС) 2022/2065 на Европейския парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 г. относно единния пазар на цифрови услуги и за изменение на Директива 2000/31/ЕО (Акт за цифровите услуги) (ОВ, L 277/1 от 27 октомври 2022 г.). За преустановяване публикуването на реклама се разпорежда премахване със заповед, издадена от председателя на Комисията за защита на потребителите.
  • В срок до 1 януари 2027 г. лечебните и здравните заведения са длъжни да въведат електронен здравен запис за всяка извършена дейност по чл. 28г, ал. 3а от ЗЗ, когато са налице следните условия:
  1. за извършените дейности не е наличен запис в Националната здравноинформационна система или в системите на Националната здравноосигурителна каса;
  2. за извършените дейности е налична достатъчно информация в структуриран вид във вътрешни електронни системи и бази данни с цел създаване на електронен здравен запис съгласно изискванията на наредбата по чл. 28г, ал. 6 от ЗЗ;
  3. за вида дейности има утвърден образец от министъра на здравеопазването;
  4. дейността е извършена след 1 януари 2022 г.

В срок до 1 януари 2027 г. лечебните и здравните заведения изпращат електронните здравни записи по горецитираните точки към Националната здравноинформационна система по ред, определен от министъра на здравеопазването.

Подписването на електронните здравни записи от горецитираните точки може да се извърши от длъжностно лице в лечебното или здравното заведение, което е различно от лицето, извършило дейностите. За електронните здравни записи по т.1 до 4 не се прилагат разпоредбите на чл. 28г, ал. 9 и 10 от ЗЗ.

Министърът на здравеопазването създава възможност за тестово въвеждане на електронните здравни записи в срок до 1 април 2026 г.

  • В срок до една година от влизането в сила на този закон Националната здравноосигурителна каса изпраща всички здравни данни от информационната система по чл. 63, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, които са въведени след 1 януари 2010 г., на министъра на здравеопазването с цел попълване на електронните здравни записи на пациентите по ред, определен от министъра на здравеопазването.
  • Министърът на здравеопазването привежда наредбата по чл. 28г, ал. 6 от ЗЗ в съответствие с изискванията на този закон в срок до 6 месеца от влизането в сила на този закон.
  • Министърът на здравеопазването:
  1. издава наредбата по чл. 6б, ал. 9 от Закона за лечебните заведения в срок до 1 април 2025 г.;
  2. привежда наредбата по чл. 46, ал. 3 от Закона за лечебните заведения в съответствие с изискванията на този закон в срок до 1 юли 2025 г.

С всички изменения и допълнения в Закона за здравето можете да се запознаете от: https://lex.bg/laws/ldoc%20/2135489147

С Преходните и заключителни разпоредби се изменят и допълват:

  • Закона за лечебните заведения:

– От 01 април 2025 г. лечебните заведения и медицинските специалисти в тях могат да извършват медицинска помощ от разстояние, която включва диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности и се извършва:

  1. при спазване на медицинските стандарти по чл. 6, ал. 1 от ЗЛЗ;
  2. чрез прилагане на утвърдени от медицинската наука и практика методи;
  3. чрез медицински, информационни и комуникационни технологии, които гарантират сигурност на личните данни и здравната информация;
  4. в съответствие с чл. 81, ал. 1, чл. 85 и чл. 86, ал. 1 от Закона за здравето.

Министърът на здравеопазването определя с наредба:

  1. реда за оказване на медицинска помощ от разстояние;
  2. критериите към медицинските дейности, при които не се допуска оказване на медицинска помощ от разстояние;
  3. условията и реда за предоставяне на информация и изразяване на информирано съгласие чрез медицински, информационни и комуникационни технологии при оказване на медицинска помощ от разстояние;
  4. изискванията към медицинските, информационните и комуникационните технологии за оказване на медицинска помощ от разстояние.

– От 01.01.2026 г. лечебните заведения за болнична помощ, вкл. тези за активно лечение ще могат да извършват и мобилни профилактични и  скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени райони чрез мобилни структури.

           С всички промени в Закона за лечебните заведения можете да се запознаете от: https://lex.bg/laws/ldoc/2134670848

  • Закона за здравното осигуряване – При създаване на електронни документи в Националната здравноинформационна система, с които се удостоверява извършването на дейности, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, се извършва предварителна автоматизирана проверка с данните и автоматизирания контрол от информационната система на Националната здравноосигурителна каса по ред, определен от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

С измененията и допълненията в Закона за здравното осигуряване можете да се запознаете от: https://lex.bg/laws/ldoc/2134412800

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...