„Милтън“ вече е пета категория ураган по скалата на Сафир-Симпсън. Скоростта на вятъра в окото на бурята е около 270 км/ч.

Стихията е на около 700 километра от сушата и се очаква да достигне западното и централното крайбрежие на щата Флорида след няколко часа.

Над 1 милион души са евакуирани, което предизвика огромни задръствания в залива Тампа.
Националната метеорологична служба предупреди, че „Милтън“ може да се окаже най-опустошителната буря, засягала района в последните 100 години.
„Милтън“ се случва само две седмици след като във Флорида бушува ураганът „Хелън“, при който загинаха над 40 души.
Центърът на бурята е на около 405 мили югозападно от Тампа и се е ускорил леко, докато се движи на североизток с 12 мили в час. Все още се очаква бурята да отслабне до голям ураган от категория 3, докато достигне сушата във Флорида. Той ще донесе много обилни валежи и мощни ветрове в голяма част от полуостров Флорида. Вятърното поле на бурята трябва значително да се разшири преди сушата, което означава, че опустошителните й въздействия ще се усетят в голяма област. Включително Милтън, само 42 урагана са станали толкова мощни в Атлантическия океан, според данни от NOAA. Преди този сезон само два урагана от категория 5 бродеха в басейна през 20-те години: Иън през 2022 г. и Лий през 2023 г.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...