Китайският президент Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и други световни лидери днес пристигнаха в руския град Казан за срещата на върха на БРИКС, предаде Асошиейтед прес.

Тридневният форум предлага на руския президент Владимир Путин възможност да покаже, че водените от САЩ усилия за изолиране на Русия заради действията ѝ в Украйна, не са успешни, коментира АП. Съветникът на Кремъл Юрий Ушаков описа срещата на върха като „най-голямото събитие, посветено на външната политика, което някога е било провеждано“ в Русия. Във форума участват 36 страни, като 20 от тях са представени от държавните им глави.

Алиансът БРИКС, в който първоначално влизаха Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (РЮА), миналата година прие пет нови членки – Иран, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Турция, Азербайджан и Малайзия официално заявиха желанието си да се присъединят към формата, а още няколко страни казаха, че са заинтересовани да станат част от БРИКС.

Според някои анализатори срещата на върха в Казан е част от усилията на Кремъл да покаже, че Русия има подкрепата на Глобалния юг на фона на напрежението между нея и Запада. Освен това Москва иска да разшири икономическите си и финансовите си връзки.

Предложените проекти включват създаването на системата за междубанкови разплащания, която e алтернативна на SWIFT и ще позволи на Русия да заобикаля западните санкции.

Очаква се президентът Путин да проведе около 20 двустранни срещи в кулоарите на форума, като още днес той ще разговаря със Си Цзинпин, Нарендра Моди и президента на РЮА Сирил Рамапоса. В четвъртък руският лидер ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който не е посещавал Русия от две години насам. Гутериш многократно критикува действията на Москва в Украйна.

 

/БТА/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...