По време на Балканската война на този ден през 1913 г. българската армия успява да сломи отбраната на турската армия при стратегическата във военно отношение Одринска крепост и след близо шестмесечна обсада тя е превзета. Ето защо се прекланяме пред подвига на българските воини, загинали при превземането ѝ, и си спомняме за тежката съдба на тракийските българи, които напускат родните си места и намират подслон в освободеното отечество.
За да отдадем почит и положим венци и цветя на признателност, Община Бургас организира граждански ритуал. Ще бъде отслужена и заупокойна молитва от бургаското духовенство. Ритуалът ще се проведе на 26 март – вторник, от 11:00 часа при паметника на 24-ти черноморски пехотен полк пред Военния клуб.
Същият ден, от 18:30 часа, ще се състои тържествен концерт по повод Деня на Тракия в залата на Държавна опера – Бургас. В него ще вземат участие Иво Папазов, Жечка Сланинкова, Петър Ралчев, Ненко Цачев, Митко Денев, Сашо Михайлов, Васко Денев, Таня Стоева. Събитието е с вход свободен и е организирано от Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ – Бургас.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...