Сделката е част от по-голяма такава, при която ДЕИ придобива правата върху 90 инсталации с мощност до 2 GW в България, Италия, Хърватия и Румъния.

Продавач е гръцката MYTILINEOS Energy & Metals.

Освен за българските мощности, споразумението включва и паркове с 503 MW мощност в Италия, 516 MW в Румъния и 445 MW в Хърватия. Всички те се намират в различен етап на развитие, като според плановете те ще са готови в рамките до три години.

Стойността на цялостната сделка се оценява на около 2 млрд. евро.

Според споразумението MYTILINEOS ще поеме разработването и изграждането на проектите. Централите ще бъдат придобити от ДЕИ с присъединяването им към електроенергийните мрежи на съответните страни.

С разширяването на присъствието си в Югоизточна Европа ДЕИ се стреми да използва различните метеорологични условия в съответните страни. Целта на холдинга е да има общо 8.9 GW инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници до 2026 г.

Извън Гърция до момента държавната компания има ВЕИ проекти и в Румъния. С настоящата сделка ДЕИ за първи път ще придобие възобновяеми мощности в България, Италия и Хърватия.

След увеличаването на капитала на ДЕИ през 2021 г. Гърция остана с дял от малко над 34% в националната електрическа компания.
www.economic.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...