Текстът на Стоян Михайловски е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното му заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя „Руссе, 1892, Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.
Годишнината се отбелязва тържествено с поредица от събития, които ще се проведат в т.нар. „Седмица на Стоян Михайловски“.
⯑Днешният 15 април вече започна празнично за русенските ученици, като във всяко училище и детска градина точно в 9 ч. те изпълниха химна „Върви, народе възродени“.
Утре, 16 април, от 16 ч. в Художествената галерия в Русе ще бъдат представени творби, избрани от фонда ѝ, на художници преподаватели от СУ „Христо Ботев“. От 18 часа Регионално управление на образованието – Русе, съвместно с Община Русе, организират концерт на възпитаници на русенските училища в „Канев център“ с вход свободен. В него ще се включат над 150 ученици от 22 училища.
⯑Русенци и гостите на града ще могат да научат повече за рода на Стоян Михайловски, творчеството му и историята около написването на химна с изложба, която ще бъде открита на 17 април (сряда) от 17 часа на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата. Тя се организира съвместно от РБ „Любен Каравелов“, Държавен архив и Регионален исторически музей-Русе, а неин куратор е доц. Йордан Дойчинов от РУ „Ангел Кънчев“.
⯑СУ „Христо Ботев“ също ще отбележи тържествено годишнината. В четвъртък, 18 април, училището, съвместно с РИМ-Русе, организира тематична кръгла маса.
На 19 април от 19 ч. Общинският детски център за култура и изкуство ще представи два концерта. В Голямата зала на Доходното здание ще се изпълни фолклорна програма, а в зала „Филхармония“ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската формации на хор „Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени изпълнения на химна от всички участници и публика.
⯑През цялата седмица различни образователни инициативи в русенските училища и детски градини ще популяризират достойното дело на Михайловски, доказващо силата на словото.
⯑Още в началото на април от ОП „Русе арт“ поставиха на редица автобусни спирки, намиращи се в близост до учебни заведения, изработени от общинското предприятие рекламни пана от кампанията за Деня на българския всеучилищен химн.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...