Това заяви министърът на правосъдието Мария Павлова на тържественото честване на Деня на Конституцията и юриста, 16 април, проведено в Съюза на юристите в България (СЮБ).

Министър Павлова не скри горчивината от начина, по който са били приети последните изменения в Конституцията, както и от прибързаността в изготвянето на новия Закон за съдебната власт. Но днес е празник, да бъдем по-оптимистични, призова тя.

В залата на СЮБ бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на ВКС Галина Захарова, конституционни съдии, председателят на СЮБ Владислав Славов и други изтъкнати юристи.

В приветственото си слово вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че днес повече от всякога се нуждаем от гаранции за защита на българската Конституция.

Владислав Славов подчерта, че процесът по изменение на Конституцията изисква задълбочена оценка на въздействието, както на действащия нормативен акт, така и на проекта. „И при зачитане на принципите на откритост, съгласуваност, стабилност, максимална прозрачност, публичност, участие на общността и преди всичко на най-изтъкнатите юристи.“

По думите на конституционния съдия Атанас Семов Конституцията определя основните правила, но националният манталитет определя дали и как се спазват те.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...