Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля!

18 април е и повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

На Общото събрание през 2023 г. в Сидни темата „Наследство, устойчиво на бедствия и конфликти – готовност, реакция и възстановяване“ беше избрана за тема на Тригодишния научен план 2024-2027 г. Докато ICOMOS разработва пътна карта за изграждане на капацитет за „наследство, устойчиво на бедствия и конфликти“ за своите членове и по-широката общност на наследството и се подготвя да отпразнува 60-ата годишнина на Венецианската харта (31 май 2024 г.), ние поглеждаме назад към нашето споделено наследство от тази харта и напред, докато се питаме какви са прагматичните нужди на практиката на наследството днес.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...