Министерството на транспорта на Япония нахлу във вторник в централата на автомобилния гигант Toyota, докато скандалът с грешни данни за безопасност ескалира. Най-големият производител на автомобили в света се извини за предоставянето на неверни или манипулирани данни за тестове за сертифициране за безопасност.

Скандалът разтърси японската автомобилна индустрия, като конкурентите Honda, Mazda и Suzuki също признаха, че са предоставили грешни данни. Toyota е продала повече от 11 милиона пътнически автомобила през 2023 г. Той каза, че откритията не засягат безопасността на превозните средства, които вече са на пътя. Компанията спря производството на три модела автомобили – Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross.

Освен това е обвинен в използване на модифицирани превозни средства по време на тестове за безопасност при сблъсък за превозни средства, които вече не се произвеждат. Акциите идват ден след като председателят на Toyota Акио Тойода се извини на клиентите и автомобилните ентусиасти. Той се поклони дълбоко и задържа позицията за няколко секунди, което е обичайно в Япония, когато компаниите се извиняват за неправомерни действия. „Ние пренебрегнахме процеса на сертифициране и масово произвеждахме колите си, без първо да предприемем правилните предпазни мерки“, каза г-н Тойода.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...